اداره آمار کار ایالات متحده آمریکا با انتشار گزارشی نرخ تورم آمریکا در ماه ژانویه را اعلام کرد. بسیاری از حوزهها ازجمله ارزهای دیجیتال این آمار را بهدقت دنبال میکنند؛ چراکه نرخ تورم و بهره اعلامی فدرال رزرو آمریکا تأثیر مستقیمی بر روند قیمتی در بازار رمزارزها میگذارد.
با وجود افزایش غیرمحسوس شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) در ماه ژانویه، بیت کوین بهراحتی توانست با رشدی تقریباً ۳درصدی، باردیگر بیش از ۲۲هزار دلار قیمتگذاری شود.
شایان ذکر است که قیمت این ارز دیجیتال در هفته منتهی به بهمنماه و در بحبوحه نگرانیهای شدید سرمایهگذاران بابت اقدامات نظارتی اخیر آمریکا درباره استیکینگ و استیبل کوین BUSD و اقدامات بانک مرکزی این کشور برای مبارزه با تورم، کمتر از ۲۲هزار دلار باقی مانده بود.
براساس گزارشها، CPI در ماه ژانویه افزایش قسمت ۰.۵درصدی را تجربه کرد که مطابق با پیشبینی اقتصاددانان بود. بااینحال، تورم سالانه بیشتر از حد انتظار بود و ۶.۴درصد گزارش شد که البته انتظار میرفت این رقم برابر با ۶.۲درصد باشد.
باتوجهبه این دادهها، انتظار میرود که فدرال رزرو در نشستهای آتی کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) باردیگر نرخ بهره را افزایش دهد. واکنش سرمایهگذاران بلافاصله پس از انتشار CPI جالب بود.
در ابتدا، قیمت بیت کوین کاهش پیدا کرد؛ ولی بهسرعت ۷۰۰ دلار افزایش یافت و به ۲۲,۳۰۰ دلار رسید. قیمت اتریوم نیز در همان زمان، نزدیک به ۵درصد افزایش پیدا کرد و به بیش از ۱,۵۵۰ دلار رسید.
تا زمان تنظیم این گزارش (۲۸بهمن) ارزش کلی بازار ارزهای دیجیتال نیز با رشدی ۲.۴درصدی به ۱.۰۳تریلیون دلار رسیده است. برخی از کارشناسان در توضیح این وضعیت میگویند که دادههای تورم و جلسات فدرال رزرو ممکن است دیگر مانند سال ۲۰۲۲ تأثیری بر قیمت رمزارزها نگذارد. دلیل این امر آن است که مقررات و اقدامات نظارتی بر نگرانیهای تورمی غلبه کردهاند و تأثیر بیشتری میگذارند.
سال ۲۰۲۲ بر کدام رمزارزها سخت گذشت؟
بهگزارش تترلند، در یکیدو سال گذشته، صنعت رمزارزها فرازونشیبهای بسیاری تجربه کرده است. پیشازاین، در سال ۲۰۲۲ شرکت معاملات ارزهای دیجیتال کیوسیپی کپیتال در گزارش خود وضعیت ارزهای دیجیتال در سال جدید میلادی را براساس تجارب سالهای گذشته تحلیل کرده بود. در این گزارش آمده است:
داراییهای اساسی بازار مانند بیت کوین و شاخص S&P 500 (در بازار سهام آمریکا) بدترین سال عملکرد خود را تجربه کردهاند.
این شرکت با بررسی رویدادهای مهم سال گذشته، یعنی ۲۰۲۱، به تأثیر آنها در سال جدید اشاره و تصویری از وضعیت احتمالی ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۳ ترسیم کرده بود. بهگزارش وبسایت خبریتحلیلی بیتکوینیست داتکام، در گزارش کیوسیپی کپیتال بهغیر از گاز طبیعی، سایر داراییها بیشترین زیان خود را از دهه ۱۹۷۰ تاکنون شاهد بودهاند.
سقوط ۷۰درصدی قیمت بیت کوین
گزارشها حاکی از آن است که از ابتدای سال ۲۰۲۱، بیت کوین درمقایسهبا بیشترین سطح قیمتی خود افزونبر ۷۰درصد سقوط کرد. رمزارز اتریوم نیز با کاهش ۷۲درصدی ارزش خود روبهرو شد. نکته درخورتأمل این است که عملکرد منفی بازار در سال ۲۰۲۲ پیامد شدیدترین چرخه افزایش نرخ بهره در تاریخ بهدست فدرال رزرو ایالات متحده بود.
رابطه ارزهای دیجیتال با نرخ بهره
در دهه ۱۹۷۰، فدرال رزرو با افزایش نرخ بهره تورم را کاهش داد. بااینحال، زمانیکه قیمت نفت روندی صعودی پیدا کرد، نرخ تورم دوباره افزایش یافت. حمله نظامی روسیه به اوکراین نیز میتواند پیامدهایی مشابه با دهه ۱۹۷۰ بهدنبال داشته باشد و بهعنوان عاملی برای افزایش تورم عمل کند.
تا وقتی تورم چسبنده باقی بماند، ممکن است ظرفیت رشد قیمت بیت کوین و دیگر داراییهای ریسکپذیر محدود شود. علاوهبراین، کیوسیپی کپیتال آن زمان بر این باور بود که کمیته بازار آزاد فدرال از خطرهای افزایش تورم بیاطلاع است.
بیتوجهی فدرال رزرو به سقوط رمزارزها
پیشازاین، کارشناسان اعلام کرده بودند که فدرال رزرو سقوط ارزش داراییهای ریسکپذیر مانند ارزهای دیجیتال را بدون نگرانی خواهد پذیرفت و ضرر سرمایهگذاران را نادیده خواهد گرفت. بهنظر میرسد یکی از عوامل احتمالی مهم در پیشبینی آینده بازار ارزهای دیجیتال جلوگیری از بازگشت تورم در این کشور باشد.
از نگاه فدرال رزرو این عامل بهمراتب اهمیت بیشتری درمقایسهبا نوسان در بازار رمزارزها دارد. همین امر باعث میشود که فدرال رزرو رکود اقتصادی را بهجای خطر بازگشت تورم بپذیرد؛ حتی اگر دلیل جهش دوباره تورم شوکهای طرف عرضه باشد.
همچنین، سال گذشته اعلام شد که احتمال درگیرشدن ایالات متحده آمریکا با رکود اقتصادی، بیشتر از دوره اوج کووید در سال ۲۰۲۰ است و بهسرعت به سطح رکود در بحران مالی سال ۲۰۰۸ و حباب داتکام در سال ۲۰۰۱ نزدیک میشود.
جمعبندی
اگر فدرال رزرو برای کاهش فشار سیاستهای پولی سختگیرانه خود عجله کند، گنجایشی برای رشد بازار وجود دارد. در ماههای گذشته، برخی از نمایندگان این نهاد مالی به احتمال وقوع چنین رویکردی اشاره کردهاند.
اگر این جناح موفق شود رویکرد فدرال رزرو را تغییر دهد، بازار جهانی ازجمله بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال شاهد جهشی بزرگ خواهد بود.
نکته مهم دیگر اینکه دلار آمریکا که در شاخص دیایکسوای (DXY) بازتاب یافته است، بهعنوان مانعی اصلی درمقابل رشد ارزش ارزهای دیجیتال به روند خود ادامه خواهد داد.