فومو (FOMO) چیست و چگونه با آن مقابله کنیم؟
فومو (FOMO) بهمعنی «ترس ازدستدادن» است و در بازار مالی به تصمیمات غیرمنطقی منجر میشود. در این مطلب با این اصطلاح بیشتر آشنا میشویم.
«رالی صعودی ۳۰درصدی بیت کوین آغاز شد.» «شیبا اینو در آستانه رشد قیمت ۱۰۰درصدی قرار دارد.» هریک از فعالان بازار کریپتوکارنسی در طول شبانهروز بارهاوبارها با چنین جملاتی در رسانهها و شبکههای اجتماعی روبهرو میشوند. این جملهها بعضاً بار روانی سنگینی در پی دارند و باعث تصمیمهای عجیبوغریب تریدرها میشوند.
احساس جاماندن از سود احتمالی بازار رمزارزها، قدرت تصمیمگیری مبتنیبر واقعیتها را تا حدی از تریدرها میگیرد. این احساس با عنوان فومو یا FOMO در بازار مالی شناخته میشود. در این مقاله از بلاگ تترلند، درباره ابعاد مختلف فومو در بازار کریپتوکارنسی بحث خواهیم کرد.
فومو در بازار مالی چیست؟
Bitstamp مینویسد که فومو (FOMO) مخفف عبارت Fear of Missing Out بهمعنی «ترس ازدستدادن» است. وقتی تریدر صرفاً بهدلیل احساس ازدستدادن فرصت سرمایهگذاری در بازار، رمزارزی میخرد، دچار فومو شده است.
بهزبان ساده، FOMO در بازار مالی به تصمیمات غیرمنطقی منجر میشود؛ بهطوریکه وقتی تحلیل تکنیکال و فاندامنتال رمزارزی شرایط را برای سرمایهگذاری مناسب نشان نمیدهد، فرد صرفاً بهدلیل انگیزههای روانی برای کسب سود بدون دلیل و منطق خاصی وارد معامله میشود. این تصمیم در بسیاری از مواقع به ضرروزیان سنگین برای تریدر منجر میشود.
هرچند همه فعالان بازار کریپتوکارنسی درمعرض فومو قرار دارند، تحقیقات نشان میدهد که فومو در افراد بین ۱۸ تا ۳۵ سال بهشدت غالب است. بهنظر میرسد که جوانان خیلی بیشتر از سرمایهگذاران دیگر درمعرض تصمیمهای هیجانی و احساسی هستند.
چرا درگیر فومو میشویم؟
پیش از هرچیز باید بدانید که فومو حسی غریزی در انسان است. همه ما با این احساس دستوپنجه نرم میکنیم؛ هرچند سطح مواجهه ما با FOMO در بازار کریپتوکارنسی یکسان نیست.
روانشناسان FOMO را احساسی برآمده از ترس در وجود انسان میدانند. اگر فومو در فردی کنترل نشود، این امکان وجود دارد که اعتیادآور شود؛ بهطوریکه فرد در موقعیتهای مشابه دائماً یک رفتار اشتباه را تکرار میکند و نمیتواند خود را از این دام بیرون بکشد.
رسانهها نقش بسزایی در دامنزدن به احساس FOMO در بازارهای مالی ایفا میکنند. شما بهعنوان تریدر ناچارید اخبار مرتبط با بازار را ازطریق رسانهها دنبال کنید؛ اما خیلی مهم است که رسانههای مطمئن را از رسانههای نامطمئن تشخیص دهید.
نداشتن استراتژی معاملاتی مشخص یکی دیگر از دلایلی است که افراد را به دام فومو میاندازد. وقتی فردی نمیداند که چگونه بهترین فرصتهای واقعی برای سرمایهگذاری در بازار کریپتوکارنسی را شناسایی کند، بهناچار ممکن است هر رویدادی در بازار را به چشم فرصت ببیند یا به پیشنهاد هر فردی برای سرمایهگذاری اقدام کند. بنابراین، افزایش مهارت معاملهگری یکی از راههای مهم غلبه بر فومو است.
پیامدهای فومو در بازارهای مالی کداماند؟
پیامدهای FOMO در بازار مالی را میتوان از چند جنبه مختلف بررسی کرد. نکته اول درباره کلیت بازار کریپتوکارنسی است. تجربه نشان میدهد که رفتارهای هیجانی معاملهگران در بازار کریپتو درمقایسهبا سایر بازارهای مالی بیشتر است.
این رفتارها مانعی جدید دربرابر حرکت رمزارزها در مسیر طبیعی افزایش یا کاهش قیمت میشود؛ بهطوریکه گاهی اوقات بسیاری از رمزارزها وارد حباب قیمتی و با قیمت بهمراتب بیشتر از ارزش ذاتیشان خریدوفروش میشوند.
معاملهگرانی که با فومو در بازار کریپتوکارنسی دستوپنجه نرم میکنند، بیش از دیگران درمعرض ازدستدادن سرمایهشان قرار دارند؛ چراکه معمولاً در زمان نامناسب وارد معاملات و درنتیجه متضرر میشوند.
یکی دیگر از نکات مهم سوءاستفاده کلاهبرداران از فومو در بازار کریپتوکارنسی است. بعضی از پروژههای کلاهبرداری با تبلیغات فراوان، وعده سودهای وسوسهکنندهای را به سرمایهگذاران میدهند. از این طریق با تحریک احساسات افراد ناآگاه، آنها را برای سرمایهگذاری مجاب میکنند. بنابراین، فومو میتواند به افزایش انگیزه کلاهبرداران در بازار کریپتوکارنسی دامن بزند.
دایره پیامدهای فومو به بازارهای مالی محدود نمیشود. تریدری که همواره با احساس ترس ازدستدادن سود معامله میکند و به نتیجه مناسب نمیرسد، قطعاً در زندگی شخصی نیز دچار مشکل میشود؛ بهگونهای که ممکن است شرایط روحی و روانی او بههم بریزد. این موضوع قطعاً روی روابط خانوادگی و اجتماعی او تاثیر منفی میگذارد.
چگونه فومو را کنترل کنیم؟
کنترل کامل فومو کار آسانی نیست؛ اما میتوانید با رعایت مجموعهای از نکات تا حد زیادی تأثیر منفی فومو در بازار کریپتوکارنسی را مدیریت کنید. درادامه، به برخی از اقدامات مهم در این زمینه اشاره میکنیم:
- تحتتأثیر تبلیغ درباره سودهای کلان سرمایهگذاران اولیه رمزارزها قرار نگیرید.
- حتماً اخبار بازار رمزارزها را از چند منبع موثق دنبال کنید.
- بههیچعنوان رمزارزها را پس از رشد قیمت زیاد نخرید.
- رمزارزها را صرفاً بهدلیل محبوبشدن آنها نخرید.
- بیشازحد درباره سود پس از سرمایهگذاری در رمزارزها خیالپردازی نکنید.
- براساس توصیه یا تبلیغات دیگران در بازار کریپتو سرمایهگذاری نکنید.
- قبل از سرمایهگذاری روی رمزارز، درباره وایت پیپر و مدیران و سرمایهگذاران آن پروژه تحقیق کنید.
- بدون استراتژی معاملاتی مشخص وارد هیچ معاملهای نشوید.
- برای معاملات خود حتماً حد سود و ضرر تعیین کنید و به آن پایبند باشید.
- فراموش نکنید که فرصتهای سرمایهگذاری در بازار رمزارزها هیچگاه بهپایان نمیرسند.
- وقتی احساسات بر شما غلبه میکنند، از معاملهکردن پرهیز کنید.
جمعبندی
در این مطلب، بررسی کردیم که فومو در بازار مالی چیست و چگونه میتوان این احساس را کنترل کرد. برای جلوگیری از FOMO در بازار مالی باید از اشتباههای گذشته درس گرفت. فراموش نکنید که بازار ارز دیجیتال جایی نیست که بتوان راه صدساله را یکشبه طی کرد.
در پایان لازم است تأکید کنیم معاملهگر حرفهای، تنها نمیتواند فرصتهای کسب سود در بازار را شناسایی کند؛ بلکه میتواند زمانهایی را نیز تشخیص دهد که باید دست از معاملهکردن کشید.