سقوط بیتکوین به ۷۵ هزار دلار در پی شوک تعرفهای ترامپ به بازارهای مالی

در پی وضع تعرفههای جدید بر واردات به ایالات متحده آمریکا، قیمت بیتکوین با سقوط حدوداً ۹ درصدی در کانال ۷۵ هزار دلار قرار گرفت.
در روزهای اخیر، بازارهای مالی جهانی با موجی از نوسانهای شدید مواجه شدند و عمدتاً تحتتأثیر تصمیم ناگهانی رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، برای اعمال تعرفههای جدید بر واردات قرار گرفتند. این شوک اقتصادی نهتنها بازار سهام آمریکا را بهشدت متزلزل کرد؛ بلکه باعث افت شدید در بازار رمزارزها نیز شد.
طبق دادههای کوینگلس، در ۲۴ ساعت گذشته، بیش از ۹۷۶ میلیون دلار از موقعیتهای معاملاتی رمزارزها به حالت لیکویید درآمدهاند. نکته مهم اینکه حدود ۸۴۲/۲ میلیون دلار از این رقم به موقعیتهای خرید یا اصطلاحاً Long مربوط بوده که نشاندهنده خوشبینی بیشازحد معاملهگران به رشد قیمتهاست.
بیتکوین نیز از این بحران بینصیب نماند و با کاهش شدیدی مواجه شد. بامداد دوشنبه، بیتکوین با سقوط حدود ۹ درصدی به ۷۵,۴۰۰ دلار رسید که کمتری ارزش آن در چند هفته گذشته به شمار میرود. با این افت، بیتکوین اکنون حدود ۳۰ درصد کمتر از سقف تاریخی خود در ژانویه ۲۰۲۵ معامله میشود.
افت ارزش سایر رمزارزها همزمان با سقوط بیتکوین
در همین زمینه، رمزارزهای دیگر نیز سقوط شدیدی تجربه کردند. اتریوم با کاهش ۱۸ درصدی به ۱,۴۷۰ دلار و سولانا با افت بیش از ۱۵ درصدی به کمتر از ۱۰۰ دلار و XRP با کاهش حدوداً ۱۸ درصدی به ۱/۵ دلار رسید. این کاهشها در بحبوحه ریزش شاخصهای سهام مانند S&P 500 و نزدک رخ داد که خود تحتتأثیر نگرانی از وقوع جنگ تجاری جهانی بودند.
کریپتونیوز مینویسد که تحلیلگران بازارهای مالی در ماه مارس ضریب همبستگی ۰/۸۸ بین عملکرد بیتکوین و شاخصهای بورس آمریکا را ثبت کرده بودند. این آمار بیانگر همسویی قوی بین این دو بازار است. این همبستگی در روزهای اخیر نیز پابرجا مانده و کاهش شاخصهای بورس در والاستریت به افت همزمان در بازار رمزارزها منجر شده است. شاخص «هنگسنگ» بورس هنگکنگ نیز روز دوشنبه بیش از ۱۰ درصد سقوط کرد که بزرگترین افت روزانه آن از زمان بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸ تاکنون محسوب میشود.
سقوط سهام چین
علاوهبر این، پساز انتشار اخبار رسمی مربوط به وضع تعرفههای بیش از ۵۰ درصدی ایالات متحده بر واردات از چین، پکن نیز در اقدامی متقابل تعرفههایی را بر کالاهای آمریکایی اعمال کرد که همزمان باعث سقوط سهام چین شد. این وضعیت نگرانیها درباره آغاز جنگ تجاری گسترده و تأثیر آن بر رکود اقتصاد جهانی را تشدید کرده است. در همین حال، مؤسسه مالی گلدمن ساکس احتمال وقوع رکود اقتصادی در آمریکا در ۱۲ ماه آینده را به ۴۵ درصد افزایش داده است. سایر بانکهای بزرگ نیز هشدارهایی مشابه را صادر کردهاند.
وضعیت آشفته بازار رمزارزها
درحالیکه بازار زیر فشار است، برخی کارشناسان حوزه رمزارزها مردم را به آرامش دعوت میکنند. باوجوداین، نشانههایی از استرس شدید در بازار مشتقات رمزارزی دیده میشود. طبق دادههای کوینگلس، بیش از ۳۱۸ هزار نفر معاملهگر در روز گذشته لیکویید شدند؛ آماری که بهخوبی نشان میدهد چگونه احساسات بازار میتواند بهسرعت تغییر کند.
به نقل از نیوزداتبیتکوین، با شکستهشدن سطح حمایتی ۷۶٬۶۰۰ دلاری قیمت بیتکوین امکان اصلاح عمیقتر نیز وجود دارد. بااینحال، بیتکوین همچنان در محدوده معاملاتی بزرگتری قرار دارد و گاوهای بازار امیدوارند که این فقط نوسان مقطعی دیگری در بازار نسبتاً مقاوم باشد.
افزونبر این، بین ساعت ۳ تا ۶ صبح دوشنبه ۱۸ فروردین، ارزش کل بازار داراییهای دیجیتال حدود ۵۰ میلیارد دلار کاهش یافت و از ۲/۵۳ به ۲/۴۸ تریلیون دلار رسید. این کاهش همزمان با افت ۱,۵۰۰ واحدی شاخص صنعتی داوجونز رخ داد. بیتکوین نیز پساز آن به کف قیمتی خود، یعنی ۷۴,۴۸۳ دلار رسید و سپس کمی قیمتش را بازیابی کرد.
بسیاری از تحلیلگران بیتکوین را شاخصی غیررسمی برای پیشبینی رفتار بازارهای مالی سنتی میدانند. این روند نزولی حتی بازار فلزات گرانبها را نیز تحتتأثیر قرار داده است. قیمت طلا در ۲۴ ساعت گذشته ۱/۹ درصد کاهش یافته و به ۲٬۹۸۰ دلار در هر اونس رسیده است.
سرمایهگذاران اکنون چشم به بازگشایی بازارهای آمریکا در روز جاری دارند که انتظار میرود با نوسانهای شدیدی همراه باشد. همچنین، گزارشهای مالی سهماهه اول شرکتها در این هفته منتشر خواهد شد و انتشار شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) در روز پنجشنبه نیز از دیگر رویدادهای مهم اقتصادی پیشرو خواهد بود.