مقاله
بلاکچین و محیطزیست

چه ارتباطی بین بلاکچین و محیطزیست وجود دارد؟ ۲۲مارس (۲فروردین) هر سال بهعنوان «روز جهانی آب» شناخته میشود. در سالهای اخیر، تشدید بحرانهای محیطزیستی در سطح کره زمین را شاهد هستیم.
از گرمایش بیسابقه زمین گرفته تا کمبود منابع آبی و ازبینرفتن پوششهای گیاهی و تهدید حیاتوحش، تنها بخشی از مشکلات زیستمحیطی قرن بیستویکم هستند. اگر راه چارهای برای این مشکلات پیدا نشود، خیلی زود بحرانهای جبرانناپذیری را در پی خواهند داشت.
در چنین شرایطی، چشم امید برخی از طرفداران محیطزیست به فناوریهای نوین مانند بلاکچین است؛ پروژههای نوآورانهای که از ظرفیت فناوری بلاکچین و دنیای رمزارزها استفاده کنند تا جوامع مختلف را بهسمت هدف مهم محیطزیست پایدار سوق دهند.
ناگفته نماند که برخی از پروژههای بلاکچین، مانند بیتکوین بهدلیل مصرف برق بسیار زیاد، خود به بخشی از مسئله گرمایش زمین و آلودگی هوا تبدیل شدهاند. در این مقاله از بلاگ تترلند، قصد داریم بهبهانه روز جهانی آب، نیمنگاهی به اقدامات انجامشده برای همگامشدن فناوری بلاکچین و دنیای رمزارزها با محیطزیست بیندازیم.
آیا بیت کوین در مسیر کاهش مصرف انرژی قرار دارد؟
از هر زاویهای به بازار رمزارزها نگاه کنید، بیتکوین بهعنوان مهمترین رمزارز خود را درمقابل دیدگان شما قرار میدهد. بیشترین سهم مصرف انرژی در بین شبکههای بلاکچین مربوط به BTC است. استفاده از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) در این شبکه باعث شده است تا ماینرها برای مشارکت در اعتبارسنجی و تأیید تراکنشها به دستگاههای سختافزاری با مصرف برق فراوان نیاز داشته باشند. در سال ۲۰۲۴، میانگین مصرف برق روزانه بلاکچین بیتکوین ۱۵۰ تراواتساعت است. گاهی اوقات از مصرف برق بسیار زیاد بلاکچین بیتکوین انتقادهایی میشود. منتقدان بر این باورند که بیتکوین نیز باید مانند اتریوم (ETH) بهسمت الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) کوچ کند. باوجوداین، واقعیت این است که بعید بهنظر میرسد بتوان ماینرهای بیتکوین را برای این منظور مجاب کرد؛ بهخصوص آنکه در سالهای اخیر شرکتهای بزرگ و حتی برخی دولتها وارد حوزه استخراج بیتکوین شدهاند. در چنین شرایطی، باید بهدنبال توسعه ایدههای مبتنیبر واقعیت بود. بهعنوان مثال، به افزایش ظرفیت شبکه لایتنینگ بهعنوان امکان برای کاهش تقاضای تراکنشها در بلاکچین بیتکوین میتوان نگاه کرد. همچنین، تکرار بهروزرسانیهایی مانند سگویت (Segwit) که به افزایش ظرفیت بلاکهای بیتکوین منجر شد، در کاهش مصرف برق میتواند مؤثر باشد. ایده مهم دیگر که باید با جدیت تمام دنبال شود، حرکت بهسمت انرژیهای تجدیدپذیر برای تأمین برق موردنیاز مزارع استخراج بیتکوین است. درحالحاضر، خوشبینانهترین تحلیلها سهم انرژیهای پاک در استخراج بیتکوین را حدود ۳۰درصد تخمین میزنند. کشورهایی مانند کانادا و نروژ و ایسلند در این زمینه پرچمدار هستند. سایر کشورها که بیشترین سهم در استخراج بیتکوین را دارند، باید به این سمت حرکت کنند.