وقتی مدیریت ریسک مناسب را انجام ندهید و از تمامی جوانب تجارت و معامله خود آگاهی نداشته باشید، بزرگ یا کوچک بودن سبد داراییتان چندان اهمیتی ندارد. بدون درنظرگرفتن شرایط و اطلاعنداشتن از مدیریت ریسک و محاسبه اندازه موقعیت، ممکن است داراییهای خود را وارد میدان ریسکها کنید!
هفتهها یا حتی ماهها پیشرفت را میتوان با مدیریت معاملاتی ضعیف از بین برد. یکی از اهداف اساسی تجارت یا سرمایهگذاری، اجتناب از تصمیمگیریهای احساسی است. همانطورکه ریسک مالی در قضیه درگیر است، احساسات نیز نقشی مهمی ایفا میکند.
باید بتوانید بر احساسات خود غلبه کنید تا بر تصمیمات معاملاتی و سرمایهگذاری شما تأثیر نگذارند؛ بههمیندلیل، تهیه مجموعه قوانینی که بتوانید آنها را در تصمیمات معاملاتی خود اجرایی کنید، بسیار مفید است.
بیایید این قوانین را قوانین سیستم معاملاتی شما بنامیم. هدف این سیستم مدیریت ریسک و حذف تصمیمات غیرضروری است. هنگام تعیین قوانین سیستم معاملاتی خود، باید نکاتی را در نظر بگیرید؛ مثلاً افق سرمایهگذاری شما چیست؟ میزان ریسک شما زیاد است یا کم؟ روی چقدر سرمایه میتوانید ریسک کنید؟
میتوانیم به بسیاری از نکات دیگر اشاره کنیم؛ اما در این مقاله از بلاگ تترلند، روی جنبهای خاص تمرکز خواهیم کرد و آن نحوه اندازهگیری و تعیین موقعیتهای معاملات فردی است.
نحوه تعیین اندازه حساب
اگرچه این مرحله ساده یا حتی غیرضروری بهنظر میرسد، بخش بسیار مهمی است. بهخصوص اگر در این زمینه مبتدی هستید، ممکن است به شما کمک کند تا قسمتهای خاصی از تصمیماتتان را به استراتژیهای مختلفی اختصاص دهید. بدینترتیب میتوانید پیشرفتی که با استراتژیهای مختلف میخواهید به آن برسید، با دقت بیشتری ارزیابی کنید و احتمال ریسک بیشازحد را کاهش دهید.
بهعنوان مثال، بگذارید بگوییم شما به آینده بیتکوین خوشبین هستید و موقعیتی طولانیمدت را در کیفپول سختافزاری خود دارید. احتمالاً بهتر است این سرمایه را بهعنوان بخشی از سرمایه تجاریتان حساب نکنید؛ چراکه آینده مشخص نیست و شما باید داراییهایی حال خود را جزو سرمایه فعلی خود حساب کنید.
بنابراین، تعیین اندازه موقعیت، تعیین سرمایه موجود و دردسترس شماست که میتواند استراتژی معاملاتی مناسبی برایتان باشد.
نحوه تعیین میزان ریسک حساب
مرحله دوم تعیین میزان ریسک حساب شما است. این مرحله تصمیمگیری درباره درصد سرمایه موجودتان را شامل میشود که میخواهید بر سر آن در معاملهای مجزا ریسک کنید.
قانون ۲درصد
در دنیای مالی سنتی، استراتژی سرمایهگذاریای به نام قانون ۲درصد وجود دارد. طبق این قانون، معاملهگر نباید بیش از ۲درصد از حساب خود را در هر معامله بهخطر بیندازد و روی آن ریسک کند. درادامه، این قانون را بیشتر توضیح میدهیم؛ اما ابتدا اجازه دهید آن را متناسب با بازارهای ارزهای دیجیتال تعریف کنیم.
قانون ۲درصد استراتژی مناسبی برای سبکهای سرمایهگذاری است که معمولاً فقط شامل ورود به چند موقعیت بلندمدت هستند. همچنین، معمولاً درمقایسهبا دیگر استراتژیها درزمینه ارزهای دیجیتال با ابزارها و شاخصهای کمتری انجام میشود.
درصورتیکه تریدر فعالتری هستید، بهخصوص اگر تجارت خود را بهتازگی شروع میکنید، محافظهکارانهتر عملکردن میتواند مؤثر باشد. در این حالت، اجازه دهید این را قانون را به قانون ۱درصد تغییر دهیم.
این قانون حکم میکند که شما نباید بیش از ۱درصد از حساب خود را در یک معامله بهخطر بیندازید. آیا این بدانمعناست که شما فقط با ۱درصد سرمایه موجود خود وارد معاملات میشوید؟ قطعاً خیر! این فقط یعنی اگر در ایده معاملاتی خود شما اشتباه کرده باشید و قیمت به حد ضرر برسد، فقط ۱درصد از حساب خود را از دست خواهید داد!
نحوه تعیین ریسک تجارت و محاسبه اندازه موقعیت
تا اینجای مطلب، اندازه و ریسک حساب خود را تعیین کردیم؛ بنابراین، چگونه میتوان اندازهگیری موقعیت را برای یک معامله تعیین کرد؟
ابتدا بررسی میکنیم که نقطه اعتبارنداشتن ایده معاملاتی ما کجاست. این مرحله ملاحظهای اساسی است و تقریباً برای هر استراتژی اعمال میشود. وقتی نوبت به معامله و سرمایهگذاری میرسد، ضرر و زیانها همیشه بخشی از آن خواهند بود.
درحقیقت، ریسکها یک قطعیت هستند. ریسکها و ضررها مانند بازی احتمالاتی هستند که حتی بهترین معاملهگران همیشه دربرابر آنها در امان نیستند. گاهی نیز ممکن است برخی از معاملهگران با ریسکهای زیادی سروکار داشته باشند و در بسیاری از معاملات خود سود فراوانی کسب کنند. چطور ممکن است؟ همه اینها به مدیریت صحیح ریسک و داشتن استراتژی معاملاتی و پایبندی به آن برمیگردد.
به همین ترتیب، هر ایده معاملاتی باید یک نقطه ورود و خروج باشد. اینجاست که میگوییم ایده اولیه ما اشتباه بود و باید از این موقعیت خارج شویم تا ضررهای بعدی را کاهش دهیم. در سطح عملیتر، این فقط بهمعنای جایی است که حد ضرر و زیان خود را تعیین میکنیم.
روش تعیین نقطه اعتبارنداشتن کاملاً مبتنیبر استراتژی معاملات فردی و معیارهای خاص فردی است. نقطه ورود و خروج میتواند براساس پارامترهای فنی، مانند منطقه حمایت یا مقاومت باشد. همچنین، میتواند براساس شاخصها و شکستهشدن ساختار بازار باشد.
برای تعیین حد ضرر، رویکردی متناسب با همه ابعاد و اشخاص وجود ندارد. شما باید خودتان تصمیم بگیرید که کدام استراتژی مناسب سبکتان است و براساس آن نقطه ورود به معامله و خروج از آن را تعیین کنید.
جمعبندی
محاسبه اندازه موقعیت معامله به برخی از استراتژیهای دلخواه فردی مبتنی و وابسته نیست؛ بلکه باید شامل تعیین ریسک حساب و بررسی نقطه خروج قبل از شروع معامله باشد.
جنبه مهم این استراتژیها اجرای دقیقشان است. هنگامیکه اندازه موقعیت و نقطه خروج معامله را تعیین کردید، با دقت و بررسی شروع کنید.
فراموش نکنید که بهترین روش برای یادگیری اصول مدیریت ریسک و محاسبه اندازه موقعیت، تمرین و استفاده صحیح از آنها است.