بازداشت پاول دوروف، مدیرعامل تلگرام، چه تأثیری بر بازار رمزارزها میگذارد؟
پاول دوروف، بنیانگذار تلگرام، ۳شهریور در فرانسه بازداشت شد. این اتفاق چه اثرهایی بر بازار ارزهای دیجیتال میگذارد؟
بازداشت پاول دوروف، مؤسس و مدیرعامل تلگرام، در فرانسه در ۲۴آگوست (۳شهریور) تأثیری فوری بر بازار رمزنگاری گذاشت و ارزش توکن تونکوین (TON) بهسرعت کاهش یافت. این بازداشت میتواند پیامدهای گستردهتری برای آن بخش از بازار رمزارزها بهدنبال داشته باشد که به پیامرسان تلگرام بهشدت وابسته است.
تیم کراوچونوفسکی، مدیرعامل شبکه مخابراتی غیرمتمرکز چیپ، در گفتوگو با کوینتلگراف اظهار کرد:
با بازداشت پاول دوروف، مقامهای فرانسوی درمعرض متهمشدن بهعنوان دشمن آزادیبیان و غیرمتمرکزشدن (ارزشهای اساسی وب ۳) قرار گرفتهاند. اگر جامعهای که باید دموکراتیک باشد، بهعنوان دشمن این ارزشهای مهم شناخته شود، این واقعاً شرمآور است.
درحالحاضر، تلگرام به پلتفرم اصلی جامعه رمزارزی در جهان تبدیل شده است. بسیاری از پروژههای رمزنگاری ابتدا جامعه خود را در تلگرام راهاندازی و فضایی آشنا برای علاقهمندان ایجاد میکنند تا بهراحتی با پروژههای جدید آشنا شوند و درگیر شوند.
بازداشت دوروف نگرانیهایی درباره تجاوز دولتها به حقوق و احتمال سرکوب فناوریهای حریم خصوصی ایجاد کرده است؛ بهخصوص اینکه چنین پلتفرمهایی برای پلتفرمهای رمزنگاری بسیار ضروری هستند.
تلگرام به مقاومت دربرابر سانسور دولتی شناخته شده است. این پیامرسان بهطور کامل غیرمتمرکز نیست؛ اما مواضعش درقبال حریم خصوصی و آزادیبیان با جامعه رمزارزی همخوانی دارد.
نگرانیها درباره شیوههای رمزگذاری تلگرام
بهنقل از کوینتلگراف، تلگرام گزینهای برای رمزگذاری انتهابهانتها ارائه میدهد. این یعنی محتوای پیام فقطبرای فرستنده و گیرنده دردسترس است. بااینحال برخلاف باور عمومی، این تنظیم پیشفرض نیست و باید بهصورت دستی بهعنوان «Secret Chats» فعال شود؛ وگرنه پیامهای خصوصی و چت گروهی تلگرام واقعاً از رمزگذاری سرور به کلاینت استفاده میکنند. این یعنی درحالیکه پیامها حین انتقال رمزگذاری میشوند، در سرورهای تلگرام ذخیره میشوند.
در تئوری، این شرکت میتواند به این دادهها دسترسی پیدا کند. این خطر نیز وجود دارد که سازمانهای دولتی ممکن است آنها را به تسلیم این اطلاعات مجبور کنند.
متیو گرین، رمزنگار و استاد دانشگاه جان هاپکینز، از گزینه رمزگذاری انتهابهانتهای تلگرام بهعنوان سرویسی با فرایند «دشوار» فعالکردن برای غیرمتخصصها انتقاد کرد. ۲۵آگوست (۴شهریور) او در پستی وبلاگی نوشت:
ممکن است بهنظر بیاید وسواس دارم؛ اما آنچه بهعنوان پذیرش بین رمزگذاری انتهابهانتها بهصورت پیشفرض و این تجربه در تلگرام وجود دارد، احتمالاً بسیار مهم است.
پس از بازداشت دوروف، برخی از اعضای جامعه رمزارزی بابت افزایش نظارت و سانسور ابراز نگرانی کردهاند.
آیا نظارت و سانسور افزایش مییابد؟
طبق گزارشهای رسانههای فرانسوی، دولت این کشور دوروف را بهاتهام استفاده کاربران از تلگرام برای فعالیتهای جنایی مانند قاچاق مواد مخدر و ترویج تروریسم و پورنوگرافی کودکان بازداشت کردند.
روبن کرکهم، همبنیانگذار اتحادیه حق آزادیبیان استرالیا، به کوینتلگراف گفت:
بازداشت دوروف نشانهای از فشار جهانی روی قوانین محتوای آنلاین است و پیامدهایی برای آزادی بیان دارد. این موضوع برای ما بسیار نگرانکننده است. بازداشت رهبران شرکتهای فناوری نباید بهعنوان ابزاری برای نقض حقوق حریم خصوصی فردی استفاده شود.
حریم خصوصی و آزادیبیان اغلب بهعنوان دو روی یک سکه دیده میشوند. این امر ممکن است تأثیر منفی بر کاربران پلتفرمی بگذارد که انتظار دارند ارتباطاتشان بدون شکاف امنیتی محرمانه باقی بماند.
بازداشت دوروف شوکهایی را در جامعه فناوری ایجاد کرده و نگرانیهای فوری را در بین رهبران این صنعت افزایش داده است.
آیا کاربران تلگرام باید نگران باشند؟
بازداشت پاول دوروف و نگرانیهای بعدی رهبران فناوری نشاندهنده افزایش تنش جهانی است. از یک سو، دولتها بهشدت به دنبال قانونگذاری در فضای آنلاین هستند و از سوی دیگر، افکار عمومی و جوامع آنلاین همچنان به ترویج حریم خصوصی و آزادیبیان و فناوریهای غیرمتمرکز ادامه میدهند. کرکهم معتقد است که بازداشت دوروف نگرانیهایی برای کاربران اپلیکیشنهای پیامرسانی که رهبرانشان بازداشت نشدهاند، ایجاد میکند.
درمجموع، بهنظر نمیرسد که کاربران تلگرام به این زودیها برای دسترسی به این اپلیکیشن نگران داشته باشند. دوروف با بازداشت خود تلگرام را به محبوبترین اپلیکیشن در فرانسه تبدیل کرده است؛ بهطوریکه این اپلیکیشن در میان شبکههای اجتماعی به مقام اول رسیده و سومین اپلیکیشن محبوب در کل کشور نیز شده است. بازداشت دوروف در حالی اتفاق افتاده است که تلگرام بسیار پرطرفدارتر از گذشته و بهعنوان هدف ثابت هکرها شناسایی شده است.
فعالان صنعت ارزهای دیجیتال مانند میکو اوهتاما، یکی از بنیانگذاران پروتکل سرمایهگذاری الگوریتمی استراتژی معاملاتی، پیامرسان رمزنگاریشده سیگنال را بهترین جایگزین برای تلگرام معرفی کرده است. بههمیندلیل، دولت روسیه نیز سیگنال را بهاتهام نقض قوانینی که از پیامرسانها میخواهد از استفاده از پلتفرمشان برای مقاصد تروریستی جلوگیری کنند، ممنوع کرده است.