هارد فورک چیست؟؛ تأثیر هارد فورک بر دنیای ارز دیجیتال
هارد فورک اعمال تغییراتی عمده در نرمافزار اصلی بلاکچین و ایجاد زنجیرهای جداگانه از بلاکچین اصلی را در پی دارد.
فورک (Fork) در بازار رمزارزها به پدیدهای گفته میشود که طی آن با ایجاد مجموعهای از تغییرات در کد منبع شبکه بلاکچین، شبکه جدیدی متولد میشود. در نتیجه این اتفاق، انشعاب از بلاکچین اصلی رخ میدهد. ماهیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال امکان چنین اقدامی را برای فعالان شبکههای بلاکچین فراهم میکند. فورک در ارز دیجیتال به دو دسته هارد فورک (Hard Fork) و سافت فورک (Soft Fork) تقسیم میشود.
در این مطلب از بلاگ تترلند، بررسی خواهیم کرد که منظور از هارد فورک چیست و چه تفاوتهایی با سافت فورک دارد.
هارد فورک چیست؟
هر شبکه بلاکچین مبتنیبر مجموعهای از قوانین با عنوان پروتکل اداره میشود. درنتیجه، همه فعالیتها در این شبکه کاملاً در چهارچوب پروتکل ذکرشده انجام میشود. اگر تغییراتی در این کدنویسی شبکه صورت بگیرد که به ایجاد انشعاب شبکه جدید از بلاکچین اصلی منجر شود، فورک اتفاق میافتد.
همانطورکه اشاره کردیم، فورک را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
- هارد فورک: شبکه منشعبشده با پروتکل بلاکچین اولیه ناسازگار است.
- سافت فورک: شبکه منشعبشده با پروتکل بلاکچین اولیه سازگار است.
سافت فورک را میتوان اقدامی مشابه بهروزرسانی نرمافزارهای موبایل دانست. معمولاً بهروزرسانی جدید اپلیکیشنها با نسخههای قدیمی سازگار است. این یعنی کاربران میتوانند از نسخه جدید یا قدیمی اپلیکیشن استفاده کنند. در جریان سافت فورک نیز نوعی بهروزرسانی در کد منبع بلاکچین رخ میدهد که با کد اولیه سازگار خواهد بود. بههمیندلیل، تنها کاری که اعضای بلاکچین باید انجام دهند، بهروزرسانی نرمافزار خود است.
داستان هارد فورک بهطور کامل متفاوت است؛ چراکه در جریان این رویداد، زنجیره بلوک شبکه اولیه شکسته میشود و درکنار آن زنجیره جدیدی شکل میگیرد. بدینترتیب، بعد از هارد فورک عملاً با دو شبکه بلاکچین مجزا سروکار خواهید داشت. ازاینرو، پس از هارد فورک شبکه ایجادشده ارز دیجیتال بومی معرفی میکند. اعضای بلاکچین اولیه درصورت بهروزرسانی نرمافزار خود، تنها میتوانند در شبکه جدید فعالیت کنند. همچنین، اگر نودها نرمافزار خود را بهروزرسانی نکنند، میتوانند در همان شبکه اولیه به فعالیتشان ادامه دهند.
دلایل اجرای هارد فورک چیست؟
دلایل مختلفی برای انجام هارد فورک در شبکه بلاکچین وجود دارد؛ ازجمله:
- بروز مشکلات امنیتی در ساختار شبکه بلاکچین اولیه
- افزودن قابلیتهای عملکردی جدید به شبکه بلاکچین
- ارتقای مقیاسپذیری بلاکچین
گاهی اوقات ممکن است تنها بهخاطر یکی از دلایل یادشده، هارد فورک اجرا شود. بهعنوان مثال، میتوان به ماجرای هارد فورک بلاکچین اتریوم اشاره کرد که براثر بروز مشکل امنیتی در این شبکه رخ داد. بهدلیل همراهی بیشتر نودهای این بلاکچین، پس از هارد فورک شبکه جدید با نام اتریوم به فعالیت خود ادامه داد. شبکه اولیه هم امروز به نام «اتریوم کلاسیک» شناخته میشود.
مزایای هارد فورک چیست؟
هارد فورک راهکاری کاربردی برای جلوگیری از قرارگرفتن شبکههای بلاکچین در بنبست است. برای مثال، فرض کنید که باگ امنیتی در بلاکچین شناسایی میشود که باعث متضررشدن گروهی از نودها و اعضای جامعه میشود. هارد فورک بهعنوان راهحلی برای جبران مشکل بهوجودآمده شناخته میشود.
ناگفته نماند که دنیای فناوری بلاکچین دائماً در حال تغییر و تحول است. هارد فورک کمک میکند تا شبکه خود را همگام با تکنولوژی روز پیش ببرد. درضمن، اعضای جامعه بلاکچین میتوانند از ظرفیت هارد فورک برای پیادهسازی خواستههای خود استفاده کنند.
همچنین، هارد فورک الزام خاصی را برای فعالان شبکه در پی ندارد. بهعبارتدیگر، ممکن است با تغییرات اعمالشده در شبکه جدید مخالف باشید. درنتیجه، مجبور نیستید که نرمافزار اولیه را بهروزرسانی کنید؛ بلکه میتوانید در همان شبکه اولیه به فعالیتتان ادامه دهید.
کسانی که در زمان اجرای هارد فورک ارز دیجیتال بومی شبکه اولیه را داشته باشند، دقیقاً به تعداد دارایی خود ارز دیجیتال بومی شبکه منشعبشده را هم دریافت میکنند.
معایب هارد فورک چیست؟
تجربه نشان میدهد که تعداد زیادی از هارد فورکهای تاریخ بازار کریپتوکارنسی با شکست روبهرو شدهاند یا حداقل به موفقیت شبکه اصلی دست نیافتهاند. همانطورکه اشاره کردیم، با اجرای هارد فورک عملاً ارز دیجیتال جدیدی متولد میشود. بنابراین، بسیار مهم است که از شبکه منشعبشده حمایت شود تا در مسیر موفقیت گام بردارد.
در بسیاری از مواقع، این اتفاق رخ نمیدهد؛ بههمیندلیل، شبکه جداشده نمیتواند آنطور که باید و شاید، اهدافش را دنبال کند. بنابراین، هارد فورک فقط درصورتی میتواند درمقایسهبا شبکه اصلی نتایج بهتری بهارمغان بیاورد که موفق شود همکاری اکثر نودهای بلاکچین اولیه را جلب کند.
نگاهی به هارد فورکهای بیتکوین
بهنقل از کوینمارکتکپ، یکی از مشکلات اساسی موجود در شبکه بلاکچین بیت کوین مقیاسپذیری است. زمان استخراج هر بلوک در این شبکه حدود ۱۰ دقیقه است. درمقابل، ظرفیت هر بلوک در شبکه بلاکچین بیت کوین حدود ۱ مگابایت است. تجربه نشان میدهد که بیتکوین در هر ثانیه فقط میتواند ۳ تا ۷ تراکنش را پردازش کند؛ بههمیندلیل، افزایش تقاضا برای تراکنش بیت کوین باعث ایجاد صفهای طولانی برای پردازش تراکنشها میشود.
برای حل این مشکل، در سالهای گذشته چند هارد فورک در شبکه بیت کوین رخ داده است. بیتردید، مهمترین هارد فورک بیت کوین در سال ۲۰۱۷ رخ داد که به تولد بیت کوین کش (BCH) منجر شد. در شبکه جدید، ظرفیت بلوکها ابتدا از ۱ به ۸ و سپس ۳۲ مگابایت افزایش پیدا کرد. درنتیجه، توان پردازش شبکه BCH درمقایسهبا بیت کوین بهبود یافت.
بیت کوین اسوی (Bitcoin SV) نیز هارد فورک بیت کوین کش است. در قالب این هارد فورک، محدودیت اندازه هر بلوک در شبکه بلاکچین بهطور کامل برطرف شد تا ظرفیت پردازش این بلاکچین به ۵۰هزار تراکنشبرثانیه ارتقا پیدا کند. نکته جالب اینکه در تمام هارد فورکهای بیت کوین، مکانیزم اجماع بدون تغییر باقی مانده است.
جمعبندی
در این مقاله، بررسی کردیم که هارد فورک چیست و چه کاربردهایی دارد. طبیعی است که هارد فورک روی قیمت ارزهای دیجیتال هم تأثیرگذار است. بههمیندلیل، شما بهعنوان تریدر باید با این مباحث فنی آشنایی کافی داشته باشید؛ وگرنه هنگام مواجهه با این شرایط، نمیتوانید تصمیم درستی برای سرمایهگذاری اتخاذ کنید.