Sentiment چیست؟ احساسات در بازار رمزارزها چگونه تأثیر میگذارد؟
Sentiment بهمعنای احساسات و منظور از آن نوع نگرش حاکم در بازار رمزارزها به کلیت بازار یا رمزارزی خاص است.
کسانی که در بازار کریپتو همهچیز را مکانیکی میبینند و فقط بهدنبال آن هستند که با استفاده از تحلیل تکنیکال و فاندامنتال برای خریدوفروش رمزارزها تصمیمگیری کنند، همواره طعم موفقیت را نمیچشند.
بسیاری از اوقات آنچه در بازار اتفاق میافتد، با محاسبات فنی آنها سازگار نیست و همین موضوع باعث شگفتزدهشدن این افراد میشود. این در حالی است که ایراد کار آنها نادیدهگرفتن موضوعی بسیار مهم، یعنی نقش احساسات در بازار رمزارزها است.
در بازارهای مالی، سرفصل مهمی با عنوان تحلیل احساسات (Sentiment Analysis) وجود دارد که تکمیلکننده تحلیل تکنیکال و بنیادی بهشمار میرود. در این مطلب از بلاگ تترلند، قصد داریم کمی درباره ابعاد مختلف تاثیر سنتیمنت در تحولات بازار کریپتوکارنسی بحث کنیم.
سنتیمنت چیست؟
کوکوین مینویسد که واژه سنتیمنت (Sentiment) در زبان فارسی بهمعنای «احساسات» است. منظور از سنتیمنت نوع نگرش حاکم در بازار رمزارزها به کلیت بازار یا رمزارزی خاص است. اینکه عموم فعالان بازار درباره آینده کوتاهمدت یا بلندمدت رمزارزها چگونه فکر میکنند، در تصمیمگیری آنها برای خریدوفروش داراییها تاثیرگذار است.
بدیهی است در شرایطی که احساسات در بازار رمزارزها مثبت باشد، معاملهگران خیلی راحتتر برای خرید ارزهای مختلف میتوانند اقدام کنند. درمقابل، وقتی سایه سنگین احساسات منفی روی بازار میافتد، عموم معاملهگران تلاش میکنند تا راهی برای درامانماندن از ضرروزیان پیدا کنند و تاحدممکن از بازار خارج شوند.
معرفی کتاب برای درک رفتار تودهای و جمعی انسانها
قبل از آنکه نکات مهم درباره تاثیر احساسات در بازار رمزارزها را بررسی کنیم، بد نیست که با کتابی مهم آشنا شویم. مارک ارلز کتاب مهمی به نام «گله؛ تغییر رفتار تودهای با استفاده از طبیعت واقعیمان» نوشته و در ایران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه آن را چاپ کرده است.
ارلز در این کتاب تلاش میکند تا به مخاطب ثابت کند که اساساً میل انسان به زندگی اجتماعی باعث شکلدهی به نحوه رفتار او در موقعیتهای مختلف زندگی میشود. بهعبارتدیگر، ارلز معتقد است که انسانها در عین اینکه شخصیت مستقل دارند، بهکلی خود را نمیتوانند از رفتارهای جمعی جدا کنند. مطالعه این کتاب به شما کمک میکند تا دلیل رفتارهای دستهجمعی معاملهگران در بازار رمزارزها را راحتتر درک کنید.
مهمترین اصطلاحات Sentiment در بازار رمزارزها
در بحث سنتیمنت، با چند اصطلاح مهم روبهرو هستید. فومو (FOMO) بهمعنی «ترس ازدستدادن» یکی از آنهاست. این احساس معمولا وقتی بهسراغ معاملهگران میآید که بازار در مسیر صعودی قرار میگیرد. در چنین شرایطی، احساسات مثبت اوج میگیرند و نوعی خوشبینی در بازار حکمفرما میشود.
طمع یا ترس ازدستدادن فرصت کسب سود باعث میشود تا معاملهگران معمولاً چشم خود را روی ریسکهای بازار ببندند و دست به خرید هیجانی بزنند. در چنین شرایطی، معمولاً شاهد شکلگیری حباب در قیمت رمزارزها هستیم. درضمن، بسیاری از معاملات رنگوبوی سفتهبازی بهخود میگیرند.
فاد (FUD) از ترکیب سه کلمه ترس (Fear) و بیاعتمادی (Uncertainty) و شک (Doubt) بهدست میآید. این احساس معمولا باعث دامنزدن به افت قیمت رمزارزها در بازار میشود. در چنین شرایطی، نوعی بدبینی بازار را فرامیگیرد؛ بههمیندلیل، معاملهگران بهدلیل ترس از ضرروزیان سنگین، فروش داراییهایشان را شروع میکنند.
در این دوره زمانی، تشدید نوسانهای قیمت رمزارزها در بازار را شاهد هستیم. حتی ممکن است قیمت برخی از رمزارزها به کمتر از ارزش بنیادی آنها کاهش پیدا کند.
نکات مهم برای تحلیل تاثیر احساسات در بازار رمزارزها
در بازار رمزارزها، باید چند نکته مهم درباره تأثیر احساسات را مدنظر قرار دهید:
۱. توجه به اخبار
گاهی اوقات، موج احساسات صعودی و نزولی در بازار بعد از انتشار اخبار ایجاد میشوند. حتی در مواقعی پخششدن شایعهها در بازار زمینهساز شکلگیری احساسات صعودی و نزولی هستند. شما بهعنوان معاملهگر حرفهای به پیگیری اخبار مرتبط بازار کریپتو نیاز دارید. حتی در مواقعی تنشهای سیاسی هم میتوانند روی تقاضا برای خریدوفروش رمزارزها تأثیرگذار باشند.
۲. درنظرگرفتن اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال
بعضی از ابزارهای تحلیل تکنیکال به شما کمک میکنند تا احساسات در بازار رمزارزها را راحتتر بشناسید؛ چراکه معمولاً Sentiment موجود در بازار در رفتار عملی معاملهگران خودنمایی میکند. بهعنوان مثال، افزایش یا کاهش حجم معاملات رمزارزها شاخص مهمی در این زمینه هستند.
افزونبراین، اسیلاتورهایی که نوسانهای بازار را اندازهگیری میکنند، برای تشخیص احساسات صعودی و نزولی راهگشا هستند. بهعنوان مثال، میتوان به اندیکاتور RSI برای شناسایی مناطق اشباع خرید یا فروش اشاره کرد.
۳. توجه به شاخص ترس و طمع
شاخص ترس و طمع (Fear & Greed) یکی از ابزارهای مهم تحلیل Sentiment در بازار رمزارزها است. این شاخص معیارهای متعددی ازجمله نوسانهای قیمت، حجم معاملات، دیدگاههای کاربران در شبکههای اجتماعی، نظرسنجی و دامیننس رمزارزها را دربر میگیرد. هریک از این معیارها درصد وزنی مشخصی در اندازهگیری شاخص ترس و طمع دارند.
شاخص ترس و طمع بین ۰ تا ۱۰۰ نوسان میکند و معمولاً وضعیت احساسات بازار کریپتو دربرابر بیت کوین (BTC) را نشان میدهند. وقتی این شاخص کمتر از ۲۵ باشد، بازار در وضعیت ترس شدید بهسر میبرد و احساسات منفی حاکم است. برعکس، وقتی این شاخص از مرز ۷۵ پیشی بگیرد، بازار در وضعیت طمع شدید قرار میگیرد و احساسات مثبت فراگیر میشوند.
جمعبندی
در این مطلب، تأثیر احساسات در بازار رمزارزها را بررسی کردیم. احساسات پدیدههای کاملاً ناپایدار در بازارهای مالی هستند. گاهی اوقات ممکن است در فاصله چند ساعت، دیدگاه منفی به بازار جای خود را به خوشبینی بدهد. شما باید تحلیل Sentiment را در نظر بگیرید؛ اما از یاد نبرید که تحلیل مذکور نباید مبنای تصمیمگیری برای خریدوفروش رمزارزها قرار بگیرد.