مقایسه کوین و توکن؛ شباهتها و تفاوتهای کوین و توکن
توکن و کوین نوعی ارز دیجیتال هستند که تفاوت اصلیشان در داشتن یا نداشتن بلاکچین اختصاصی است. در این مطلب با تفاوت کوین و توکن بیشتر آشنا میشویم.
بازار ارزهای دیجیتال پر از اصطلاحاتی است که هریک از آنها معنا و مفهوم خاصی را دربر دارند. بعضا شاهد هستیم که فعالان این بازار اصطلاحات مختلف را در جایگاه درست بهکار نمیبرند. این موضوع ممکن است از سر ناآگاهی یا کمتوجهی باشد. ازجمله این اصطلاحات استفاده از کلمه کوین (Coin) و توکن (Token) درباره ارزهای دیجیتال است. در این مطلب از بلاگ تترلند، ابتدا تعریف ساده و روشنی از آنها ارائه میدهیم و سپس به مقایسه توکن و کوین میپردازیم.
توکن چیست؟
توکن (Token) نوعی ارز دیجیتال یا رمزارز با قابلیت معامله است و افراد میتوانند آن را خرید و فروش کنند. اصلیترین ویژگی توکن آن است که بهعنوان رمزارز بلاکچین اختصاصی ندارد؛ بلکه در بستر یکی از شبکههای بلاکچین موجود راهاندازی میشود. بهعنوان مثال، ارز دیجیتال شیبا اینو که در بستر بلاکچین اتریوم راهاندازی شده، توکن است.
کوین چیست؟
کوین (Coin) نیز نوعی ارز دیجیتال محسوب میشود که مهمترین مشخصه آن داشتن بلاکچین اختصاصی است. بهعنوان مثال، بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) که هریک شبکه بلاکچین اختصاصی دارند، معروفترین کوینهای بازار کریپتوکارنسی بهشمار میروند.
شباهت کوین و توکن چیست؟
شباهت توکن و کوین در آن است که هر دو بهعنوان رمزارز در بستر شبکه بلاکچین توسعه پیدا میکنند. هم کوین و هم توکن بهعنوان ذخیره ارزش شناخته میشوند که بهای مشخصی در هر لحظه دارند. همچنین، معاملات کوینها و توکنها در شرایط مشابهی انجام میشوند.
تفاوت کوین و توکن چیست؟
همانطورکه تا اینجا اشاره کردیم، مهمترین تفاوت توکن و کوین در داشتن شبکه بلاکچین مستقل است. برای راهاندازی کوین عملاً باید شبکه بلاکچین طراحی شود. این در حالی است که ساخت توکن در بستر برخی از بلاکچینها، تنها با چند کلیک ساده بهراحتی انجام میشود.
بهنوشته کوینبیس، این موضوع نشان میدهد که ساخت توکن درمقایسهبا کوین سادهتر و سریعتر و کمهزینهتر است. بههمیندلیل، تعداد توکنها در بازار رمزارزها بهمراتب بیشتر از کوینها است. البته ناگفته نماند که ساخت ارزان و سریع توکنها در بسیاری از شبکههای بلاکچین، شرایط برای فعالیتهای کلاهبرداری را نیز هموار کرده است.
درمقابل، امنیت کوینها با شبکه بلاکچین گره میخورد. بهعنوان مثال، مدل عرضه بیت کوین در قالب استخراج بهواسطه ماینرها را در نظر بگیرید. ماینرها با مشارکت در تأمین امنیت شبکه و تأیید تراکنشها بهعنوان پاداش بیت کوین دریافت میکنند.
این در حالی است که توکنها عملاً نقشی در تأمین امنیت بلاکچینها ایفا نمیکنند. درضمن، امنیت عرضه توکنها نیز کاملاً وابسته به سلامت شبکه بلاکچین است. معمولاً هیچ توکن خاصی را نمیتوان یافت که بهصورت استخراج مشابه بیت کوین عرضه شود.
انواع توکن چیست؟
یکی از نکات مهم درباره تفاوت توکن و کوین، نوع کاربرد آنها است. کوینها معمولاً بهعنوان نوعی پول برای انجام تراکنشهای غیرمتمرکز استفاده میشوند. هرچند توکنها هم از این قابلیت برخوردارند، در اصل بسیاری از توکنها با هدف کاربرد خاصی طراحی میشوند. بر این اساس، انواع توکنها را میتوان در دو دسته زیر تقسیم کرد:
۱. توکن کاربردی (Utility)
توکن کاربردی نوعی ارز دیجیتال است که برای کاربرد خاصی در پروژههای کریپتویی ایجاد میشود. برای مثال، صرافی یونیسواپ را در نظر بگیرید. این صرافی غیرمتمرکز توکنی اختصاصی با نماد معاملاتی UNI دارد که در بستر شبکه بلاکچین اتریوم راهاندازی شده است. کاربران با سپردهگذاری این توکن در استخرهای نقدینگی صرافی میتوانند از پاداش بهرهمند شوند.
از این دست مثالها درباره توکنهای کاربردی بهوفور میتوان مطرح کرد. خیلی از این توکنها برای پرداخت کارمزد تراکنشها در شبکههای مختلف، خریدوفروش در فروشگاههای داخلی اکوسیستمهای ارز دیجیتال و… کاربرد دارند.
۲. توکن حاکمیتی (Governance)
مدیریت و تصمیمگیری درخصوص بسیاری از پروژههای کریپتویی در قالب سازمان خودگردان (DAO) صورت میگیرد. تمام یا بخشی از برنامههای این پروژهها با رأیگیری از اعضای جامعه اجرایی میشوند. برای این منظور توکن اختصاصی ایجاد میشود. هولدرهای این توکن در تصمیمگیریهای این پروژه حق رأی دارند.
این امکان وجود دارد که توکن همزمان کاربردی و حاکمیتی باشد. ارز دیجیتال آوه (AAVE) نمونه توکن حاکمیتی و کاربردی است. هولدرهای این توکن هم از حق رأی در حاکمیت مشارکتی این پلتفرم برخوردارند. علاوهبرآن با استیککردن این توکن در پلتفرم، امکان بهرهمندی از سود را خواهید داشت.
جمعبندی
در این مقاله، به مقایسه توکن و کوین پرداختیم و تفاوت بین آنها را بررسی کردیم. تعداد توکنهای ارز دیجیتال در بازار کریپتوکارنسی تقریباً از شمارش خارج شدهاند. درعینحال بسیاری از توکنها هم هستند که ارزش بنیادی چندانی ندارند و خیلی زود هم بهدست فراموشی سپرده میشوند. بههمیندلیل، باید در انتخاب توکن برای سرمایهگذاری، تحلیل تکنیکال و فاندامنتال را با دقت استفاده کنید. در این صورت، میتوانید گزینههای مناسبی را پیدا کنید.