
چنل جمینگ تهدیدی برای بیت کوین و شبکه لایتنینگ محسوب میشود. این نظر بسیاری از تحلیلگران بازار ارزهای دیجیتال است. در این مقاله از بلاگ تترلند این موضوع را واکاوی و تحلیل میکنیم.
برای درک بهتر آنچه قرار است بررسی شود، ابتدا باید به فهم این نکته رسید که چرا مقیاسپذیری در تراکنشهای رمزارزها اهمیت دارد. مقیاسپذیری (Scalability) و مقرونبهصرفهبودن تراکنشهای کوچک همواره موضوع بحث جامعه ارزهای دیجیتال بوده است.
یکی از راهکارهای خلاقانه برای حل مشکل مقیاسپذیری انتقال تراکنشها از شبکه اصلی به لایهدوم است. درواقع، شبکه لایتنینگ (Lightning Network) برای پیادهسازی همین راهکار در بلاک چین بیت کوین ساخته شده است.
این شبکه بهترین راهکار مقیاسپذیری بیت کوین است؛ اما ایرادهایی نیز دارد. اگر قرار باشد بیت کوین بهصورت گسترده برای پرداختهای روزانه بهکار رود، باید برای رفع آن مشکل اقدامی عملی کرد. یکی از این کاستیها موضوعی است که راه را برای حملهای موسوم به «بستن کانال» یا چنل جمینگ (Channel Jamming) هموار و امنیت این شبکه را با تهدید مواجه میکند.
چنل جمینگ چیست؟
یکی از حملاتی که ممکن است در شبکه لایتنینگ رخ دهد، این است که مهاجمی تعداد زیادی تراکنش به آدرس خود بفرستد و از این طریق کانال پرداخت را مسدود کند. در اصطلاح به این اقدام حمله بستن کانال میگویند. شبکه لایتنینگ شبکه لایهدومی است که روی بلاک چین اصلی بیت کوین ایجاد شده و با ایجاد کانالهایی برای پرداختهای خُرد در خارج از شبکه اصلی، تراکنشها را سریعتر و بسیار ارزانتر اجرا میکند.
نحوه عملکرد لایتنینگ
در شبکه لایتنینگ، ابتدا فرستنده و گیرنده با ایجاد آدرسی چندامضایی و ارسال مقداری بیت کوین به آن، کانال پرداختی دوطرفهای میسازند. این کانال درواقع با ثبت تراکنش باز در قالب موجودی قفلشده در بلاک چین اصلی بیت کوین ایجاد میشود. کاربران میتوانند بیت کوین قفلشده را در هر تعداد تراکنشی که میخواهند، در شبکه لایتنینگ به طرف دیگر کانال ارسال کنند. پس از تکمیل تراکنشها، فرستنده و گیرنده کانال را میبندند و تسویهحساب میکنند. وقتی کانال بسته شود، تراکنش تسویهحساب به بلاک چین اصلی ارسال و باعث میشود تراکنشی که در ابتدا روی بلاک چین اصلی بیت کوین انجام شد، نهایی و بسته شود.چنل جیمینگ چگونه رخ میدهد؟
اقدام به بستن کانال تراکنشها یا چنل جمینگ به دو طریق امکانپذیر است:- مسدودسازی ظرفیتی (Amount Jamming): در این روش، مهاجم بخش زیادی از ظرفیت کانال هدف را قفل میکند. در این حمله، مهاجم تراکنش ناتمامی را با حداکثر ظرفیت قابلپردازش در کانال ارسال میکند و باعث تکمیل ظرفیت و قفلشدن آن میشود.
- مسدودسازی تعدادی (Slot Jamming): هر کانال درکنار محدودیت تعداد بیتکوینهای ارسالی، محدودیت تعداد تراکنشهای ناتمام هم دارد. هر کانال فقط میتواند ۴۸۳ تراکنش معلق در هر جهت داشته باشد که ازنظر فنی به محدودیت تعداد تراکنشهای بیت کوین بازمیگردد. وقتی تعداد تراکنشهای معلق به حداکثر برسد، آن کانال دیگر امکان پردازش تراکنشهای بیشتر را ندارد.
دلایل حمله چنل جمینگ
مهاجمان میتوانند دلایل مختلفی برای انجام حمله بستن کانال تراکنشها داشته باشند. یکی از این دلایل حمله به خود شبکه بیت کوین است. مهاجمی که چنین انگیزهای دارد، میتواند همه کانالهای شبکه را با این نوع حمله مسدود کند و باعث ازکارافتادن بخش بزرگی از شبکه شود. چنین حمله گستردهای به سرمایه زیادی نیاز دارد؛ اما باتوجهبه اینکه شبکه بیت کوین در حال رشد و تبدیلشدن به جایگزینی برای سیستمهای مالی دولتی است، نباید بهعنوان یک احتمال دستکم گرفته شود. انگیزه دیگر برای انجام حمله بستن کانال میتواند در میان صرافیهای رقیب شکل بگیرد. حمله بستن کانال و نگرانی طرفداران بیت کوین اهمیت این موضوع را طرفداران بیت کوین بیش از هرکس دیگری میدانند. با اِعمال تغییراتی در پروتکل شبکه لایتنینگ، میتوان محدودیت تراکنشهای معلق را افزایش داد. برای این کار، میتوان ساختار تراکنشهای درونزنجیرهای شبکه لایتنینگ را بهگونهای اصلاح کرد که تعداد تراکنشهای بیشتری در آن جای گیرد یا خود بلاک چین بیت کوین طوری اصلاح شود که از ورودیهای بیشتری برای تراکنشهای مربوط به شبکه لایتنینگ پشتیبانی کند. احتمال چنل جمینگ زنگخطری برای طرفداران بیت کوین است.