دامیننس تتر چیست؟
دامیننس تتر (USDT) یکی از شاخصهای مهم در بازار رمزارزهاست که سهم بازار استیبل کوین تتر را درمقایسهبا دیگر رمزارزها نشان میدهد. ازآنجاکه تتر مهمترین استیبل کوین بازار رمزارزهاست، سرمایهگذاران میتوانند با شناخت و تحلیل نمودار دامیننس USDT، بینش عمیقتری از بازار بهدست آورند. با استفاده از شاخص دامیننس Tether، میتوان ورودوخروج سرمایه به بازار تتر و تأثیر آن روی دیگر رمزارزها و درنتیجه، شرایط بازار را دقیقتر درک کرد.
در این مقاله از بلاگ تترلند، دامیننس تتر (USDT) را بررسی و اهمیت توجه به این شاخص را بیان میکنیم و توضیح میدهیم که چگونه با استفاده از بررسی شاخص دامیننس Tether، میتوان بازار رمزارزها را پیشبینی کرد.
دامیننس تتر (USDT) چیست و نحوه محاسبه آن چگونه است؟
در بازار رمزارزها، شاخص دامیننس یا نرخ تسلط معیاری برای سنجش سهم یا تسلط رمزارزی مثل بیت کوین و اتریوم و تتر بر کل بازار است. بهعبارتدیگر، دامیننس مقایسه نسبی ارزش بازار یک رمزارز نسبت به کل بازار را نشان میدهد. درنتیجه برای درک بهتر شاخص دامیننس، ابتدا باید با مفهوم ارزش بازار (مارکتکپ) آشنا شویم.
مارکت کپ معیاری برای تشخیص ارزش بازار رمزارز و نشاندهنده میزان سرمایه موجود در آن بازار است. نحوه محاسبه ارزش بازار رمزارز بدینصورت است که باید تعداد واحدهای درگردش یک رمزارز را در قیمت لحظهای آن ضرب کرد. بدینترتیب، میتوان ارزش بازار لحظهای هر رمزارز را محاسبه کرد.
برای مثال، بیایید ارزش بازار استیبل کوین تتر را محاسبه کنیم و سپس ازطریق آن دامیننس USDT را بهدست آوریم. در زمان نگارش این مقاله، تعداد تترهای درگردش بازار تقریباً ۹۶میلیارد واحد است. با ضرب این عدد در قیمت تتر که معادل یک دلار است، ارزش بازار تتر بهدست میآید. این یعنی ارزش بازار تتر معادل ۹۶میلیارد دلار است.
حال برای تعیین دامیننس Tether، کافی است ارزش بازار تتر را بر ارزش کل بازار رمزارزها تقسیم کنیم تا دامیننس یا سهم بازار تتر محاسبه شود. در زمان نگارش این مقاله، ارزش کل بازار رمزارزها برابر با ۱/۶۴تریلیون دلار است. با تقسیم ارزش بازار تتر (۹۶/۰۴میلیارد دلار) بر ارزش کل بازار رمزارزها (۱/۶۴تریلیون دلار) و سپس ضرب این عدد در ۱۰۰، دامیننس تتر ۶درصد بهدست میآید.
دامیننس یا سهم بازار تتر نشان میدهد که از کل سرمایه درگردش بازار رمزارزها، چه میزان سرمایه در بازار تتر قرار دارد و سهم آن دقیقاً چقدر است. شایان ذکر است که نماد دامیننس تتر usdt.d است و در وبسایتهای تحلیل و بررسی بازار مانند تریدینگ ویو (TradingView)، میتوانید نمودار این شاخص را مشاهده و تحلیل کنید. بااینحال، افزایش یا کاهش دامیننس USDT به چه معناست و چه تأثیری بر بازار میگذارد؟ درادامه به این پرسش پاسخ میدهیم.
افزایش یا کاهش دامیننس تتر به چه معناست؟
برای درک افزایش یا کاهش دامیننس Tether، بهتر است ابتدا دلایل آن را بررسی کنیم. بهطورکلی، دو دلیل اصلی باعث افزایش یا کاهش دامیننس USDT میشود. اولین دلیل ورود سرمایه به بازار تتر و خروج از آن است. سرمایهگذاران با ورود سرمایه ازطریق خرید تتر باعث افزایش دامیننس و با خروج سرمایه ازطریق فروش تتر، باعث کاهش دامیننس میشوند.
دومین دلیل تبدیل دیگر رمزارزها به تتر تریدرها هستند. در زمانیکه تریدرها برای ذخیره سود یا جلوگیری از ضرر بهدنبال کاهش قیمتها، رمزارزهایشان را به تتر تبدیل میکنند، دامیننس افزایش مییابد و درمقابل، زمانیکه تریدرها تترهای خود را به دیگر رمزارزها تبدیل میکنند، دامیننس کاهش مییابد.
بهعبارتدیگر، وقتی رمزارزی به تتر تبدیل میشود، سرمایه از بازار آن رمزارز خارج و به بازار تتر وارد میشود که موجب کاهش سهم بازار آن رمزارز و افزایش دامیننس یا سهم بازار تتر میشود. عکس این قضیه نیز صادق است. برای مثال، میتوان به دورهای اشاره کرد که سرمایهگذاران بازار رمزارزها پس از فروپاشی استیبل کوین ترا (UST) و از ترس سقوط تتر (USDT)، سرمایه خود را از بازار تتر خارج و به رقیب تتر، یعنی یواسدی کوین (USDC) تبدیل کردند. در آن زمان، دامیننس USDT کاهش یافت. پس میتوان گفت کاهش اعتماد و اطمینان به تتر و توجه به دیگر رمزارزها میتواند یکی از دلایل کاهش دامیننس تتر باشد.
چگونه با استفاده از دامیننس تتر بازار را تحلیل کنیم؟
اولین نکتهای که باید درباره تاثیر دامیننس USDT بدانیم، این است که هرچه دامیننس رمزارز بیشتر باشد، تأثیر آن رمزارز بر کل بازار بیشتر خواهد بود. بهعنوان مثال، دامیننس بیت کوین درحالحاضر ۵۰درصد است. این یعنی نصف سرمایه درگردش بازار رمزارزها در بازار بیت کوین است. پس طبیعی است که بیتکوین بیشترین تأثیر را بر کل بازار رمزارزها میگذارد.
همچنین، باید به این نکته توجه کرد که افزایش دامیننس رمزارز لزوماً بهمعنی افزایش ارزش بازار آن نیست. بهعنوان مثال، اگر ارزش بازار سایر رمزارزها کاهش پیدا کند، با وجود ثابتماندن ارزش بازار تتر، دامیننس Tether افزایش پیدا میکند. در همینجا، میتوان نتیجه گرفت که تمایل بیشتر سرمایهگذاران به خرید تتر، عملکرد بهتر آن درمقایسهبا دیگر رمزارزها و رقبا و ثبات و پایداری بازار تتر را نشان میدهد.
پیشبینی روند بازار با بررسی دامیننس Tether
همانطورکه گفتیم، افزایش دامیننس Tether لزوماً بهمعنی ورود سرمایه بیشتر به بازار تتر و درنتیجه، افزایش ارزش بازار آن نیست. ازاینرو، نمیتوان این اتفاق را بهمعنی افزایش حجم فروش رمزارزهای غیراستیبلکوینی دانست. در برخی شرایط، کاهش دامیننس USDT بهدلیل ورود سرمایه به رمزارزهای غیراستیبلکوینی نیست؛ بلکه بهدلیل جذب سرمایه بهواسطه رقبای آن است.
ناگفته نماند که از افزایش دامیننس کل استیبلکوینها میتوان چنین نتیجه گرفت که حجم فروش رمزارزهای غیراستیبلکوینی افزایش یافته است. پس برای پیشبینی روند بازار براساس کل حجم خرید یا فروش، صرفاً نمیتوان دامیننس رمزارز تتر را ملاک قرار داد و باید به سهم همه استیبلکوینها از کل ارزش بازار رمزارزها نیز توجه کرد.
سیگنال افزایش یا کاهش دامیننس USDT چیست؟
سرمایهگذاران رمزارزها میتوانند افزایش دامیننس Tether بهعنوان پرکاربردترین استیبلکوین را سیگنالی از ورود سرمایه به بازار آن ازطریق خرید تتر یا تبدیل دیگر رمزارزها در نظر گرفت. این موضوع همیشه صادق نیست و عکس آن نیز برقرار است. احتمال دارد کاهش دامیننس Tether سیگنالی از خروج سرمایه از آن برای خرید سایر رمزارزها دانست.
بااینهمه، برای سرمایهگذارانی که تتر را بهعنوان دلار دیجیتال میبینند و فقط قصد دارند ارزش سرمایه خود را حفظ کنند، تغییرات شاخص دامیننس USDT باتوجهبه نسبیبودن آن میتواند سیگنال خطر باشد. اگر با کاهش دامیننس USDT، دامیننس دیگر استیبلکوینها افزایش پیدا کند، میتوان نتیجهگیری کرد اعتماد به این رمزارز کاهش یافته است. باتوجهبه ثابتبودن قیمت تمام استیبلکوینها و پشتیبانی قویتر صرافیهای خریدوفروش رمزارز از تتر، تبدیل آن به دیگر رقبا معنی دیگری بهجز این نخواهد داشت.
رابطه دامیننس Tether با شاخص ترس و طمع چیست؟
یکی دیگر از کاربردهای شاخص دامیننس Tether، در ارتباط آن با شاخص ترس و طمع (Fear and Greed Index) نهفته است. شاخص ترس و طمع معیاری است که نمایانگر احساسات سرمایهگذاران بازار رمزارزهاست. میزان این شاخص با عددی بین ۱ تا ۱۰۰ مشخص میشود. عدد ۱ بیشترین سطح ترس و فشار فروش سرمایهگذاران را نشان میدهد و عدد ۱۰۰ نشاندهنده بیشترین سطح طمع و فشار خرید است.
بهعقیده برخی از تحلیلگران، افزایش ترس بهدلیل کاهش شدید قیمتها ناشی از فشار فروش، فرصت مناسبی را برای خرید بهوجود میآورد. همچنین در شرایط افزایش طمع، بهدلیل افزایش شدید قیمتها و فشار خرید، احتمال شروع فاز اصلاح و کاهش قیمتها را بهدنبال خواهد داشت و باید زودتر برای فروش اقدام کرد. حال سؤال اصلی این است که رابطه بین این شاخص با دامیننس رمزارز تتر (USDT) چیست؟
تریدرها معمولاً با خروج از بازار رمزارز، تلاش میکنند تا در موقعیت خرید مجدد سریع باقی بمانند. بههمیندلیل، معمولاً از نقدکردن دارایی مدنظر خودداری و درعوض آن را به استیبلکوینی مانند تتر تبدیل میکنند. درنتیجه، با سرازیرشدن سرمایه جدید به بازار تتر ارزش بازار آن افزایش پیدا خواهد کرد. درمقابل، افزایش ارزش بازار میتواند به افزایش دامیننس Tether منجر شود.
با این تفاسیر، میتوان نتیجه گرفت در شرایط ترس که فشار فروش رمزارزهای غیراستیبلکوینی افزایش مییابد، افزایش حجم خرید تتر را بهدنبال خواهد داشت که ممکن است به افزایش دامیننس آن منجر شود. در شرایط طمع نیز، با افزایش فشار خرید سرمایهگذاران و خروج سرمایه از بازار تتر، ممکن است دامیننس USDT نیز کاهش پیدا کند.
نکته مهم درباره دامیننس USDT این است که اگر همزمان با افزایش ارزش بازار تتر به هر دلیل، ارزش بازار سایر رمزارزها افزایش بیشتری تجربه کند، دامیننس Tether بهجای افزایش، کاهش پیدا خواهد کرد.
نمودار دامیننس تتر در وبسایت تریدینگ ویو
نمودار دامیننس Tether را میتوانید در وبسایت تریدینگ ویو مشاهده کنید. برای مشاهده نمودار دامیننس USDT در این وبسایت، روی این لینک کلیک کنید. در این صفحه، دامیننس رمزارز تتر (USDT) بهصورت یک عدد در بالا و سمت چپ صفحه قرار گرفته است. در این نمودار، دامیننس Tether بهصورت لحظهای مشهود است.
نمودار دامیننس تتر
جمعبندی
دامیننس تتر (USDT) نشاندهنده سهم استیبلکوین تتر از کل بازار رمزارزهاست و بهعنوان شاخصی مهم برای تحلیلگران بازار عمل میکند. این شاخص که براساس ارزش بازار تتر نسبت به ارزش کل بازار رمزارزها محاسبه میشود، به سرمایهگذاران امکان میدهد تا درک دقیقتری از جریانهای ورودوخروج سرمایه و روند کلی بازار بهدست آورند.
افزایش یا کاهش دامیننس میتواند نشاندهنده تمایلات تریدرها یا تغییرات سطح اعتماد به تتر باشد. بدینترتیب، دامیننس USDT میتواند بهعنوان ابزار پیشبینیکننده برای سرمایهگذاران عمل و به آنها کمک کند تا استراتژیهای معاملاتی خود را در بازار رمزارزها دقیقتر تنظیم کنند.