
حمایت
تقریباً روزی نیست که فعالان بازار رمزارزها اخباری درباره شکستن یا حفظ سطوح حمایت و مقاومت در نمودار قیمت ارزهای دیجیتال نشنوند. اگر بهتازگی وارد بازار کریپتوکارنسی شدهاید و قصد دارید تحلیل تکنیکال را فرابگیرید، باید آموزش رسم و استفاده از سطوح حمایت و مقاومت در نمودارهای قیمت را جدی بگیرید.
این موضوع از مفاهیم پایه در تحلیل تکنیکال کلاسیک است که در تصمیمگیری برای خریدوفروش رمزارزها میتواند به شما کمک شایانی کند. در این مطلب از بلاگ تترلند، راهنمای جامع مفهوم حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال را آماده کردهایم؛ پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
سطوح حمایت و مقاومت چیست؟
حمایت و مقاومت سطوحی در نمودار قیمتی هستند که از کاهش یا افزایش بیشتر قیمت جلوگیری میکنند. سطح حمایت جایی است که تقاضا زیاد و از ریزش قیمت مانع میشود؛ درحالیکه مقاومت سطحی است که عرضه افزایش مییابد و از رشد بیشتر قیمت جلوگیری میکند. شناسایی این سطوح برای ورود و خروج بهینه در معاملات بسیار حیاتی است.
حمایت در تحلیل تکنیکال چیست؟
فرض کنید درحالحاضر، بیت کوین کاهش قیمت را تجربه میکند. سپس قیمت به محدودهای میرسد که خریداران وارد عمل میشوند و تصمیم میگیرند خرید کنند. افزایش خرید بیت کوین در بازار باعث میشود تا فشار عرضه کاهش پیدا کند. بدینترتیب خریداران از افت قیمت جلوگیری میکنند.
این اتفاق در نمودار قیمت بیت کوین باعث بهوجودآمدن سطح حمایت میشود؛ بهطوریکه در روند حرکت نمودار قیمت دارایی، با متصلکردن کف قیمت چند کندل خط حمایت به دست میآید. برای ترسیم خط حمایت حداقل به دو نقطه نیاز دارید.
در حالت عادی، وقتی نمودار به محدوده حمایت نزدیک شود، تقاضا از عرضه در بازار پیشی میگیرد و روند نزولی تغییر میکند. ناگفته نماند که این موضوع همواره صادق نیست و نمودار بالاخره روزی هر خط حمایت را میشکند.
مقاومت در تحلیل تکنیکال چیست؟
برخلاف مثال بالا، تصور کنید که قیمت بیت کوین در مسیر صعودی قرار دارد. سپس قیمت به محدودهای میرسد که فروشندگان وارد عمل میشوند و برای شناسایی سود تصمیم میگیرند دارایی خود را بفروشند. افزایش فروش بیت کوین در بازار باعث میشود تا فشار عرضه بر تقاضا غلبه کند. بدینترتیب، فروشندگان از رشد قیمت جلوگیری میکنند.
این اتفاق در نمودار قیمت بیت کوین به ایجاد سطح مقاومت منجر میشود. در روند حرکت نمودار قیمت، با متصلکردن سقف قیمت دو یا چند کندل خط مقاومت تشکیل میشود. برای ترسیم خط مقاومت حداقل به دو نقطه نیاز دارید. در حالت عادی، وقتی نمودار به خط مقاومت نزدیک شود، عرضه از تقاضا در بازار پیشی میگیرد. بدینترتیب، روند صعودی تغییر میکند. مشابه خط حمایت، هیچ خط مقاومتی هم برای همیشه معتبر باقی نمیماند.
انواع حمایت و مقاومت ها در تحلیل تکنیکال

بهطور کلی، انواع حمایت و مقاومت ها در تحلیل تکنیکال را در دو گروه زیر طبقهبندی میکنند:
۱. حمایت و مقاومت استاتیک
سطوح حمایت و مقاومت استاتیک بهصورت افقی روی نمودار قیمت رسم میشوند. برای رسم خط حمایت استاتیک باید دو یا چند کف قیمت را در نمودار شمعی (Candle Stake) که روی یک قیمت هستند، بههم متصل کنید.
برای رسم خط مقاومت استاتیک نیز باید دو یا چند سقف قیمت را در نمودار کندل استیک با قیمت یکسان بههم وصل کنید. مهمترین ابزار برای رسم خطوط حمایت و مقاومت استاتیک، «اندیکاتور فیبوناچی» است که در ادامه، درباره آن توضیح میدهیم.
۲. حمایت و مقاومت داینامیک
سطوح حمایت و مقاومت داینامیک در روندهای نزولی و صعودی قیمت به وجود میآیند. بنابراین، ذاتاً ماهیت داینامیک دارند. این خطوط نشاندهنده روند موجود در بازار است. در اصطلاح رایج به خطوط حمایت و مقاومت داینامیک، ترند لاین گفته میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع، مقاله اختصاصی مرتبط با ترند لاین را مطالعه کنید.
آموزش حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال
در مطلب آموزش ترند لاین، نحوه رسم خطوط حمایت و مقاومت داینامیک را بهطور مفصل توضیح دادهایم. در اینجا روی رسم سطوح حمایت و مقاومت استاتیک تمرکز میکنیم. روشهای مختلفی برای این منظور وجود دارند. جلوتر درباره بهترین اندیکاتور حمایت و مقاومت در تریدینگ ویو توضیح میدهیم.
سادهترین راه برای رسم خطوط حمایت و مقاومت استاتیک روی نمودار قیمت، ترسیم آن بهصورت دستی است. در تصویر زیر، نمودار قیمت بیت کوین را در تریدینگ ویو مشاهده میکنید.
در گام اول باید تایم فریم مدنظر برای تحلیل نمودار قیمت را انتخاب کنید. بهعنوان اصل کلی، ابتدا تایم فریم مدنظر برای معامله را انتخاب کنید. سپس برای رسم خطوط حمایت و مقاومت بهسراغ یک یا دو تایم فریم بالاتر بروید. سپس نوبت به تعیین محدوده دلخواه برای رسم خطوط حمایت و مقاومت میرسد که در تصویر با کادر قرمزرنگ مشخص کردهایم.

همانطورکه اشاره کردیم، برای رسم هر خط حمایت و مقاومت حداقل به دو نقطه روی یک سطح قیمت نیاز داریم. ابتدا بهسراغ خط مقاومت استاتیک در ناحیه مشخصشده میرویم. ابتدا مطابق تصویر زیر، دو نقطه را از سقف قیمت در کندلهای نمودار مشخص میکنیم.

این دو نقطه تقریبا روی سطح قیمت یکسان قرار دارند. برای رسم خط مقاومت استاتیک، مطابق تصویر زیر از پنل سمت چپ تریدینگ ویو گزینه Horizontal Line را انتخاب کنید.

سپس کافی است روی یکی از دو نقطه مشخصشده در تصویر بالاتر کلیک کنید. بدینترتیب خط مقاومت مطابق تصویر زیر روی نمودار رسم میشود. همانطورکه مشاهده میکنید، نمودار یک بار دیگر به این خط واکنش نشان داده و پساز برخورد با آن روند نزولی در پیش گرفته است. در چهارمین برخورد با این خط، شاهد شکستهشدن آن بهواسطه نمودار هستیم.

برای رسم خط حمایت استاتیک نیز مطابق تصویر زیر، دو کف قیمت را مشخص کنید که تقریباً روی یک سطح قرار دارند.
سپس کافی است مشابه مرحله قبل، ابزار Horizontal Line را انتخاب و روی یکی از این دو نقطه کلیک کنید. بدینترتیب، خط حمایت استاتیک هم روی نمودار رسم میشود.

بهترین اندیکاتور حمایت و مقاومت در تریدینگ ویو
در مطلب آموزشی ترند لاین، بهترین اندیکاتورها را برای رسم خطوط حمایت و مقاومت داینامیک معرفی کردهایم. همانطورکه اشاره کردیم، بهترین و سادهترین ابزار رسم حمایت و مقاومت استاتیک در تریدینگ ویو، اندیکاتور فیبوناچی است. استفاده از این ابزار در مقایسه با ترسم خطوط بهصورت دستی، باعث میشود تا خیلی راحتتر سطوح حمایت و مقاومت را در نمودار شناسایی کنید.
براساس محاسبات ریاضی، اندیکاتور فیبوناچی خطوط افقی را با نسبت مشخص از قیمت فعلی روی نمودار قیمت ترسیم میکند. رایجترین نسبتهای فیبوناچی شامل سطوح ۲۳/۸، ۳۸/۲، ۵۰، ۶۱/۸ و ۷۸/۶ درصد است که قیمت در بسیاری از مواقع به آنها واکنش نشان میدهد؛ به همین دلیل، نقش حمایت و مقاومت را ایفا میکنند.
در اینجا مثالی از کاربرد اندیکاتور فیبوناچی را برای رسم خطوط حمایت و مقاومت استاتیک ذکر میکنیم. ابتدا مطابق تصویر زیر از پنل سمت چپ تریدینگ ویو، ابزار Fibo Retracement را انتخاب کنید.

سپس دو نقطه روی نمودار قیمت را انتخاب کنید. بهتر است این دو نقطه به ابتدا و انتهای محدودهای مربوط باشند که قصد دارید آنها را زیرنظر بگیرید. بدینترتیب مطابق تصویر زیر، سطوح فیبوناچی روی نمودار ترسیم میشوند.

هریک از خطوط افقی رسمشده روی نمودار، ظرفیت تبدیلشدن به سطوح حمایت و مقاومت استاتیک را دارند. گفتنی است که باید از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال برای انتخاب بهترین سطوح فیبوناچی بهعنوان حمایت و مقاومت کمک بگیرید. در بخش تنظیمات این اندیکاتور نیز، میتوانید نسبتهای مدنظر را برای رسم سطوح فیبوناچی انتخاب کنید.

راهنمای ارزیابی اعتبار سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال
رسم خطوط حمایت و مقاومت در نمودار قیمت چندان پیچیده نیست. نکته مهم این است که خطوط ترسیمشده معتبر هستند یا خیر؟ برای پاسخ به این پرسش نمیتوان جواب قطعی ارائه کرد؛ اما نشانههایی وجود دارند که به کمک آنها میتوانید اعتبار سطوح حمایت و مقاومت را ارزیابی کنید. درادامه، دو نمونه از نشانههای مهم پیش روی شما را بررسی میکنیم.
۱. تعداد نقاط برخورد خطوط حمایت و مقاومت
برای رسم خط روند حداقل دو نقطه نیاز است؛ اما تعداد نقاطی که در ترسیم این خطوط استفاده میشوند، تأثیر مستقیم بر اعتبار آنها میگذارند. بهطور کلی، هرچه تعداد دفعات لمس و واکنش نشاندادن نمودار به خطوط حمایت و مقاومت بیشتر باشد، قطعاً اعتبار آنها افزایش پیدا میکند.
۲. حجم معاملات در محدوده حمایت و مقاومت
همانطورکه اشاره کردیم، در نقاط حمایت و مقاومت شاهد دستبهدستشدن ارزهای دیجیتال هستیم. این یعنی بهطور طبیعی حجم معاملات در محدوده حمایت و مقاومت افزایش پیدا میکند. بااینهمه، در مواقعی حجم معاملات در تماس با این خطوط بیشازحد افزایش مییابد. فراموش نکنید که لازمه شکستهشدن خطوط حمایت و مقاومت، افزایش درخورتوجه حجم معاملات است. چنانچه حجم معاملات در نزدیکی این خطوط کاهش پیدا کند، میتوان امیدوار بود که سطوح حمایت و مقاومت همچنان معتبر باقی خواهند ماند.
جمعبندی
در این مطلب بررسی کردیم که منظور از حمایت و مقاومت چیست و چه اهمیتی در معاملات ارزهای دیجیتال دارند. بدون استفاده از سطوح حمایت و مقاومت بسیاری از استراتژیهای معاملاتی در بازار کریپتو ناقص میمانند. پیشنهاد میکنیم که حتماً زمان زیادی برای تمرین سطح خطوط حمایت و مقاومت روی نمودارهای مختلف اختصاص دهید تا به مهارت کافی در این زمینه برسید.
سوالات متداول
حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال چیست؟
حمایت و مقاومت به سطوحی گفته میشوند که قیمت در نمودار به آنها واکنش نشان میدهد. این خطوط روند (صعودی و نزولی و خنثی) حاکم بر نمودار را نشان میدهند.
چرا نقاط حمایت و مقاومت شکل میگیرند؟
نقاط حمایت و مقاومت زمانی شکل میگیرند که شاهد خریداران یا فروشندگان برای جلوگیری از کاهش یا افزایش قیمت ارزهای دیجیتال وارد معامله میشوند.
پولبک چیست؟
گاهی اوقات بعداز شکستهشدن خطوط حمایت و مقاومت، نمودار قیمت باردیگر به آنها باز میگردد. این اتفاق که قبلاز شروع روند جدید رخ میدهد، با عنوان پولبک شناخته میشود.