اندیکاتور فیبوناچی چیست؛ هرآنچه باید درمورد فیبوناچی بدانید
اندیکاتور فیبوناچی مجموعهای از نسبتها است که با دنباله فیبوناچی تعریف میشود. با این ابزار میتوان نقاط حمایت و مقاومت را روی نمودار پیدا کرد.
اندیکاتور فیبوناچی ابزاری است که کمک میکند تا سطوح حمایت و مقاومت در روند نمودار قیمت داراییها را شناسایی کنید. بسیاری از تحلیلگران از ترکیب اندیکاتور فیبوناچی با سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال برای شناسایی نقاط ورود به بازارهای مالی و خروج از آن استفاده میکنند. اگر میخواهید بدانید اندیکاتور فیبوناچی چیست و بهدنبال آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال میگردید، حتماً تا پایان این مطلب تترلند با ما همراه باشید.
اندیکاتور فیبوناچی چیست؟
اندیکاتور فیبوناچی ابزاری کلاسیک در تحلیل تکنیکال است. بهکمک این اندیکاتور میتوان سطوح حمایت و مقاومت احتمالی روی نمودار قیمت یک دارایی را ترسیم کرد. برای رسم اندیکاتور فیبوناچی باید بهسراغ بخشهایی از نمودار بروید که روند صعودی یا نزولی در آن شکل گرفته است. بدینترتیب با استفاده از نسبتهای طلایی، نقاط حمایت و مقاومت روی نمودار مشخص میشوند.
نسبتهای طلایی در آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال عمدتاً بهصورت سه عدد ۳۸/۲ و ۵۰ و ۶۱/۱درصد تعریف میشوند. درادامه، توضیح میدهیم که این نسبتها از کجا بهدست آمدهاند.
نسبتهای طلایی اندیکاتور فیبوناچی چگونه بهدست میآیند؟
دنباله فیبوناچی متشکل از اعداد طبیعی است که دو رقم ابتدایی آن ۰ و ۱ است و سایر ارقام آن از جمعکردن دو رقم قبلی بهدست میآید. حاصل این دنباله بهصورت زیر درمیآید:
… ،۸ ،۵ ،۳ ،۲ ،۱ ،۱ ،۰
نسبتهای طلایی فیبوناچی از تقسیم هر عدد در این دنباله به عدد بعدی بهدست میآید. هرچه بهسمت جلو حرکت میکنیم، حاصل تقسیم دو عدد پشتسرهم در این دنباله به ۰/۶۱۸ نزدیک میشود.
انواع اندیکاتور فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
تا اینجا بررسی کردیم که مفهوم اندیکاتور فیبوناچی چیست و با نسبت طلایی در ریاضیات آشنا شدیم که کاربرد زیادی در تحلیل تکنیکال دارد. حال باید نحوه استفاده از فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را آموزش دهیم. بهطور خلاصه ابزارهای فیبوناچی معیاری برای شناسایی نقاط حمایت و مقاومت در بازار هستند. نکته مهم این است که فیبوناچی از تعدادی ابزار در بازارهای مالی تشکیل شده است که برخی از آنها عبارتاند از:
۱. فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement)
بهنقل از Avatrade، فیبوناچی اصلاحی مهمترین ابزار فیبوناچی در تحلیل تکنیکال است. این ابزار درصدهای احتمالی پایان روند اصلاحی را به ما نشان میدهد و بهکمک آنها میتوانیم مناطق مناسب برای ورود به معامله را تا حدودی شناسایی کنیم. درصدهای اساسی و مهم استفادهشده در این ابزار عبارتاند از:
- ۲۳/۶درصد
- ۳۸/۲درصد
- ۵۰درصد
- ۶۱/۸درصد (مهمتر از سایر درصدها)
- ۷۸/۶درصد
زمانیکه بازار در روند صعودی یا نزولی قرار میگیرد، در بازههای زمانی خاصی وارد فاز اصلاحی میشود. البته در این فاز اصلاحی بههیچعنوان به نقاط سقف و کف حمایتی نمیرسند که بهکمک فیبوناچی اصلاحی ترسیم میشود. نسبت ۶۱/۸درصد بهعنوان نسبت طلایی شناخته میشود که در بسیاری از مواقع سهام به آن واکنش نشان میدهند.
برای استفاده از این ابزار ابتدا باید نقاط سقف و کف قیمتی در یک بازه زمانی انتخاب شود. سپس بین این نقاط بهوسیله خطهای افقی برمبنای درصدهای یادشده تقسیمبندی میشوند. این خطوط بهعنوان نقاطی برای بازگشت روند قیمت سهم در نظر گرفته میشوند. در بین آنها نیز دو خط ۶۱/۸ و ۳۸/۲درصد بهعنوان مهمترین خطوط برای تغییر روند قیمت سهام در نظر گرفته میشود.
۲. فیبوناچی خارجی (Fibonacci Extension)
درادامه بحث اندیکاتور فیبوناچی چیست، نوبت به معرفی نوع دیگری از ابزارهای فیبوناچی میرسد که برای پیشبینی سطوح قیمتی در زمانهای شکستهشدن سقف یا کف قیمتی استفاده میشوند. گاهی اوقات پیش میآید که دارایی در روند صعودی یا نزولی بهترتیب سقف یا کف قیمتی قبلی خود را میشکند.
در روند صعودی، نقطه سقف و کف قبلی را بههم وصل میکنیم. بدینترتیب، میتوانیم سطوح قیمتی برگشتی را بهکمک درصدهای فیبوناچی تعیین کنیم. در روند نزولی نیز دقیقاً عکس حالت صعودی عمل میکنیم.
۳. فیبوناچی پروجکشن (Fibonacci Projection)
در فیبوناچی انبساطی علاوهبر سقف و کف قیمتی، از نقطه اصلاحی دیگری در روند صعودی یا نزولی باید استفاده شود. روندی صعودی را در نظر بگیرید. ابتدا کف قیمت در بازه زمانی مشخصی را بهعنوان نقطه یک در نظر میگیریم. سپس سقف بعدی را بهعنوان نقطه دو فرض میکنیم.
در روند اصلاحی، مجدداً کف قیمتی تشکیل میشود که قطعاً از نقطه یک بالاتر است. آن را بهعنوان نقطه سه در نظر میگیریم. سپس سطوح فیبوناچی برمبنای رابطه بین نقاط یک و دو و سه ترسیم میشود که بدینترتیب خطوط مقاومت را در آینده تشکیل میدهند. در روند نزولی نیز دقیقاً عکس آنچه گفته شد، باید در دستورکار قرار بگیرد.
۴. فیبوناچی کمانها (Fibonacci arcs)
نکته مهم درباره اندیکاتور فیبوناچی کمانها، آن است که علاوهبر پیشبینی سطوح حمایتی یا مقاومتی، زمان معاملاتی نیز بهدلیل کمانهای ترسیمشده در نمودار بهنوعی مشخص میشود. درواقع، این ابزار نهتنها سطوح حمایتی و مقاومتی را معرفی میکند؛ بلکه ازنظر زمانی به ما نشان میدهد که احتمالاً در چه بازهای از زمان این حمایتها و مقاومتها بهواسطه نمودار قیمت لمس میشوند.
برای این منظور نیز ابتدا باید دو نقطه را بهعنوان کف و سقف نمودار در بازه زمانی معینی تعریف کرد. سپس سه کمان که نشاندهنده سطوح ۳۸/۲ و ۵۰ و ۶۱/۸درصد است، بین این سقف و کف قیمتی ترسیم میشود و بهکمک آنها میتوان نقاط اصلاحی را در نمودار سهام شناسایی کرد.
۵. فیبوناچی بادبزن (Fan)
اندیکاتور فیبوناچی بادبزن معمولاً در روندهای صعودی استفاده میشود. تحلیلگر دو نقطه کف و سقف را در یک بازه زمانی روی نمودار بهعنوان خط روند اصلی به یکدیگر متصل میکند. درادامه سه خط روند دیگر با شیبهای کمتر برمبنای درصدهای فیبوناچی در زیر روند اصلی روی نمودار ترسیم میشود که بهکمک آنها میتوان خطوط حمایتی سهم را درادامه روند صعودی پیش روی آن شناسایی کرد.
آموزش اندیکاتور فیبوناچی در تریدینگ ویو
تریدینگ ویو مجموعهای از ابزارها را بهرایگان برای ترسیم انواع اندیکاتور فیبوناچی روی نمودار قیمت دراختیار شما قرار میدهد. برای این منظور ابتدا نمودار قیمت رمزارز مدنظر خود را فراخوان کنید. سپس مطابق تصویر زیر، روی آیکون مشخصشده با کادر قرمز کلیک کنید. منو بازشده مجموعه ابزارهای اندیکاتور فیبوناچی را نشان میدهد. اندیکاتور فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement) پرکاربردترین آنها است. روی آن کلیک کنید.
برای ترسیم سطوح فیبوناچی اصلاحی باید روند صعودی مدنظر خود را روی نمودار انتخاب کنید. برای این منظور به تعیین دو نقطه ابتدایی و انتهایی روند صعودی مدنظر نیاز دارید. بعد از تعیین این دو نقطه، سطوح فیبوناچی با نسبتهایی که پیشتر درباره آنها توضیح دادیم، روی نمودار ترسیم میشوند.
شما میتوانید از خطوط رسمشده درکنار سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال برای پیداکردن نقاط حمایت و مقاومت روی نمودار قیمت استفاده کنید. بدینترتیب نقاط مناسب برای ورود به پوزیشنهای معاملاتی و خروج از آنها را تشخیص دهید. دقت کنید که امکان تنظیم شخصی اندیکاتور فیبوناچی در تریدینگ ویو وجود دارد. برای این منظور روی آیکون مشخصشده با کادر قرمز در تصویر بالا کلیک کنید. بدینترتیب پنجرهای مشابه تصویر زیر باز میشود و میتوانید تنظیمات مدنظر خود را اعمال کنید.
جمعبندی
در این مقاله، بررسی کردیم که اندیکاتور فیبوناچی در تحلیل تکنیکال چیست و چه کاربردی دارد. برای تعیین حد سود و ضرر در پوزیشنهای معاملاتی ارز دیجیتال میتوانید بهطور خاص روی سطوح فیبوناچی حساب باز کنید. آموزش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال به تمرین زیاد نیاز دارد. همچنین، باید توجه کنید که ابزارهای فیبوناچی درکنار سایر ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال معنا پیدا میکند و نباید به تنهایی مبنای تصمیمگیری برای خریدوفروش داراییها قرار بگیرد.