از ریپل و ارز دیجیتال آن (XRP) چه میدانید؟ زمانیکه بیت کوین معرفی شد، بسیاری عقیده داشتند که پس از اینترنت، انقلابی بزرگ در جهان شکل گرفته و آن هم اختراع بلاکچین است. البته حرف آنها بیمنطق هم نبود؛ چراکه بیت کوین قصد داشت با ازبینبردن نهادهای متمرکز مانند بانکها، واسطه را حذف کند و مبادله را سادهتر پیش ببرد.
بااینحال، امروزه شرکتهایی پدید آمدهاند که قصد دارند ایده و هدف بیت کوین را اصلاح کنند. در این مقاله از بلاگ تترلند همراه ما باشید تا شبکه ریپل را بیشتر بررسی کنیم و متوجه هدف بهوجودآمدن آن شویم.
بررسی پلتفرم ریپل (Ripple)
زمانیکه بیت کوین میخرید، درواقع محصول بلاکچین بیت کوین را خریدهاید که توکن آن است. در مثالی دیگر، اتریوم نیز چنین شرایطی دارد. وقتی کوین اتریوم را میخرید، درحقیقت محصول بلاکچین اتریوم را خریدهاید. معمولاً در دنیای رمزارزها با چنین وضعیتی روبهرو هستیم؛ اما درباره ریپل کمی اوضاع فرق میکند.
ریپل، تنها یک محصول با نام XRP ندارد؛ بلکه چندین محصول دارد که در مقاله حتماً آنها را توضیح خواهیم داد. بهعنوان پیشزمینه، تنها کافی است بدانید که Ripple محصولات خود را برای مؤسسههای مالی و بانکها طراحی کرده و ارز دیجیتال نیز یکی از محصولات آن است.
ریپل چه هدفی را دنبال میکند؟
برای اینکه بهتر متوجه هدف ریپل شویم، بد نیست نگاهی به هدف بیت کوین بیندازیم. بیت کوین بهعنوان پرچمدار حوزه بلاکچین صراحتاً اعلام کرد که برای حذف بانکها روی کار آمده و سیستمی که طراحی کرده است، تمام واسطهها را حذف میکند.
درمقابل این ایده، باید بدانید که Ripple مخالف بانکها نیست. اتاق فکر این شبکه عقیده دارد که بانکها نهادهای مضری نیستند و نباید آنها را حذف کرد؛ اما میتوان شیوه کارکرد بانکها را براساس بلاکچین اصلاح کرد و شکلی نوین به آنها بخشید.
هدف شرکت ریپل این است که با استفاده از بلاکچین یک بار برای همیشه مشکل انتقال و تبادل پول در سراسر جهان را حل کند و کارمزد آن را به حداقل برساند.
ریپل چه محصولاتی را ارائه میدهد؟
درحالحاضر، ریپل سه محصول اصلی دارد که آنها را با عنوان قالبی جامع با نام «ریپلنت» میفروشد. روی محصول ایکسرپید (xRapid) میتوان از رمزارز XRP استفاده کرد و در دیگر محصولات این ارز دیجیتال کاربردی ندارد. درادامه، محصولات مختلف این شرکت را توضیح خواهیم داد.
ایکسکارنت (xCurrent)
مؤسسههای مالی و بانکها برای پرداختهای برونمرزی خود از این محصول کمک میگیرند. دفترکل این مجموعه را متخصصان شرکت ریپل ساختهاند؛ اما درحالحاضر مدیریت آن برعهده این افراد نیست.
کنسرسیوم شبکه جهانی وب بهعنوان سازمانی غیرانتفاعی که وظیفه تعیین و کنترل استانداردهای جهانی شبکه وب را برعهده دارد، مدیریت دفترکل ایکس کارنت را در دست گرفته است و این شرکت را پیش میبرد.
این پلتفرم تلاش میکند که پرداخت آنی را برای تمامی ارزها (حتی فیاتها) فراهم کند. با استفاده از این پلتفرم بانکها میتوانند ارزهای متفاوتی ارسال و دریافت کنند. برای نمونه، بانکی در آمریکا به انگلستان دلار بفرستد و بانک انگلیسی معادل مبلغ دلاری، پوند دریافت کند.
ایکسرپید (xRapid)
این محصول، تنها محصول شرکت ریپل است که ارز دیجیتال XRP در آن کاربرد دارد. در این محصول، پول فیات به ارز دیجیتال XRP تبدیل میشود و بعد از انتقال بانک گیرنده میتواند ارز دریافتشده را به هر ارز فیات دیگری تبدیل کند.
در معاملات بانکی، ما با مشکل تأمین نقدینگی روبهرو هستیم. با استفاده از این محصول بانکهای واسطه که برای تأمین نقدینگی روی کار میآمدند، حذف خواهند شد. درحالحاضر، مشکل اساسی این محصول نقدینگی خود رمزارز XRP است که مشکل آن با همهگیری و فهرستشدن در بیشتر صرافیهای مطرح جهان حل خواهد شد.
ایکسویا (xVia)
این محصول درواقع محصولی برای استفاده راحتتر از دو محصول قبلی است. با استفاده از ایکسویا امکان برقراری ارتباط بین دو محصول اصلی شرکت سادهتر خواهد شد. ایکسویا برای اولینبار در سال ۲۰۱۸ به جهان معرفی شد.
بررسی ارز دیجیتال ریپل یا XRP
این ارز دیجیتال توکن بومی شبکه است که محبوبیت زیادی دارد. درحالحاضر، رمزارز XRP از ارزهای معتبر بازار محسوب میشود و از قِبل آن برنامههای مختلفی در حال شکلگیری است. همانطورکه گفتیم، کاربرد آن فقط روی محصول ایکسرپید است و استخراجکردنی هم نیست.
درمجموع، ۱۰۰میلیارد واحد از این رمزارز عرضه شده است که تمامی آنها در سال ۲۰۱۳ عرضه شد. ۲۰میلیارد واحد از این توکن در همان زمان به بنیانگذاران تعلق گرفت و بقیه آن (۸۰درصد از کل توکنها) در سپردهای غیرمتمرکز نگهداری شد تا با سرعت کم به بازار تزریق شود.
هر ماه ۱میلیارد واحد XRP به بازار عرضه میشود. سرعت سریع در تراکنش و کارمزدهای بسیار اندک از دلایل محبوبیت و همهگیری این ارز دیجیتال هستند.
ممکن است که ریپل متمرکز نباشد؟
جمعی از منتقدان شبکه ریپل این شایعه را برای اولینبار مطرح کردند؛ ولی خودِ شرکت این ادعا رد کرده و دلایلی برای غیرمتمرکزبودن شبکه نیز دراختیار منتقدان قرار گرفته است. این شرکت مکرراً گفته است که قصد دارد نودهای اعتبارسنج شبکه را افزایش دهد تا با این روش به تمرکززدایی بیشتر شبکه کمک کند.
براساس اطلاعات موجود، این شرکت در دسته شبکههای نیمهمتمرکز قرار میگیرد و شفافیت کامل ندارد. از یک طرف، قطعاً نمیتوان آن را غیرمتمرکز دانست و از طرف دیگر، نمیتوان آن را متمرکز دانست. علاوهبراین، باید این نکته را مدنظر گرفت که ریپل باتوجهبه اهدافی که برای خودش مشخص کرده است، به تمرکزنداشتن کامل نیازی ندارد.
جمعبندی
ریپل شرکتی بزرگ با محصولات مختلفی است که هدفش راحتترکردن مبادلات بینالمللی در سراسر دنیاست؛ بههمیندلیل، محصولات مختلفی ارائه داده است تا بانکها و مؤسسههای مالی بتوانند مبادلات را در سراسر دنیا بهراحتی هرچهتمامتر انجام دهند.
از مزیتهای این شبکه میتوان به سرعت بسیار زیاد و کارمزد بسیار اندک اشاره کرد. فراموش نکنید که از ارز دیجیتال این شبکه فقط در یکی از محصولات این شرکت میتوان استفاده کرد. این یعنی اخبار دیگر محصولات تأثیر چندانی بر قیمت رمزارز ریپل نخواهد گذاشت.