استیبلکوین پیپال (PayPal USD) چیست و چگونه کار میکند؟
پیپال بهتازگی استیبلکوینی دلاری با نام PayPal USD (PYUSD) را رونمایی کرده است. طبق اعلام پیپال، هدف اصلی از عرضه این استیبلکوین تسهیل پرداختهای آنلاین بهویژه پرداختهای اکوسیستم بلاکچین است.
درحالحاضر، استیبلکوین پیپال فقط برای کاربران واجدشرایط پیپال در کشور آمریکا دردسترس است و ویژگیهای منحصربهفردی ازجمله امکان پرداخت آنلاین دارد. در این مطلب از بلاگ تترلند، توضیح میدهیم که استیبلکوین پیپال (PayPal USD) چیست و چگونه کار میکند.
استیبلکوین پیپال یواسدی (PayPal USD) چیست؟
استیبلکوین PayPal USD با نماد اختصاری PYUSD استیبلکوینی با پشتوانه دلار آمریکا محسوب میشود و همیشه ارزش هر واحد از آن برابر با یک دلار است. طبق گفته پیپال، صندوق ذخیره پشتیبان استیبلکوین PYUSD از سپردههای نقدی دلاری و اوراق کوتاهمدت خزانهداری و داراییهای معادل پول نقد تشکیل شده است.
همین مکانیزم باعث میشود تا ارزش استیبلکوین پیپال همیشه با ارزش دلار آمریکا برابر باشد و در زمان نوسان بازار رمزارزها تغییری نکند. علاوهبراین، پشتوانه نقدی تضمینکننده نقدینگی آن خواهد بود و کاربران میتوانند در زمان دلخواه استیبلکوین خود را به پول نقد تبدیل کنند.
کاربران میتوانند استیبلکوین پیپال را ازطریق اپلیکیشن پیپال یا وبسایت رسمی آن خریدوفروش کنند. همچنین، پیپال اعلام کرده است که کاربران میتوانند خریدهای آنلاین خود را ازطریق این استیبلکوین انجام دهند؛ البته درصورتیکه فروشگاه آنلاین مدنظر از PayPal USD پشتیبانی کند.
باتوجهبه سهم بازار گسترده پیپال از پرداختهای آنلاین و پذیرش روبهافزایش پرداختهای رمزارزی، احتمال میرود پرداختهای آنلاین با استیبلکوین پیپال با استقبال چشمگیری مواجه شود. پیپال خاطرنشان کرده است که رمزارز PYUSD را به کیفپولهای رمزارزی مثل کیفپول کوینبیس و متامسک میتوان انتقال داد.
علاوهبراین، کاربران پیپال میتوانند با استفاده از استیبلکوین PYUSD رمزارزهای دیگری را بخرند که پیپال از آنها پشتیبانی میکند. برخی از این رمزارزها عبارتاند از: بیت کوین (BTC)، اتریوم (ETH)، بیت کوین کش (BCH) و لایت کوین (LTC).
طبق اعلام پیپال، انتقال PYUSD درون پلتفرم و برای دیگر کاربران پیپال کارمزدی ندارد؛ اما تبادل و برداشت و خرید آنلاین ازطریق این استیبلکوین مشمول کارمزد میشود که میزان آن قبل از تکمیل هر فرایند به کاربر اعلام میشود.
چرا پیپال استیبلکوین عرضه کرده است؟
PayPal USD توکنی ERC-20 بهشمار میآید و روی شبکه بلاکچین اتریوم عرضه میشود. همین موضوع نیز نشان میدهد که این رمزارز دردسترس جامعه روبهرشد توسعهدهندگان و بسیاری از اپلیکیشنهای وب۳ خواهد بود؛ بهویژه آنهایی که روی شبکه اتریوم ساخته شدهاند.
باید به این نکته اشاره کنیم که تصمیم پیپال برای عرضه استیبلکوین اختصاصی خود دور از انتظار نبود؛ چراکه در سالهای اخیر، در حال گسترش خدمات خود در حوزه رمزارزها بوده است و عرضه استیبلکوین گامی مهم در پیشبرد استراتژیهای این شرکت محسوب میشود.
شرکت پکسوس تراست (Paxos Trust) استیبلکوین پیپال را صادر و عرضه میکند. این شرکت بلاکچینی تحتنظارت سازمان خدمات مالی ایالت نیویورک (NYDFS) است و این یعنی PayPal USD با نظارت قانون صادر و به بازار عرضه میشود.
قبلازاین، شرکت پکسوس تراست استیبلکوین دلار بایننس (BUSD) را نیز صادر کرده بود؛ اما پس از فشارهای کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) و سازمان خدمات مالی ایالت نیویورک (NYDFS) که ادعا کرده بودند BUSD اوراق بهادار ثبتنشده است، مجبور شد عرضه آن را متوقف کند.
ژوئن۲۰۲۲ (خرداد۱۴۰۱)، پیپال موفق شد مجوز BitLicense را از سازمان خدمات مالی ایالت نیویورک کسب کند. مجوز BitLicense به کسبوکارها اجازه میدهد تا در ایالت نیویورک در حوزه رمزارزها فعالیت کنند. با این تفاسیر، پیپال با داشتن این مجوز میتواند در ایالت نیویورک به کاربران خود خدمات رمزارز ارائه دهد.
شرکت پکسوس موظف شده است تا در سپتامبر۲۰۲۳ (شهریور۱۴۰۲) گزارشی از وضعیت ذخایر پشتوانه استیبلکوین PYUSD ارائه و اجزای تشکیلدهنده آن را بهصورت شفاف شرح دهد. علاوهبراین، باید شرکتی ثالث برای اعتبارسنجی ذخایر پشتوانه PYUSD معرفی کند. حسابرسی ذخایر پشتوانه PYUSD را شرکتی بیطرف که هیچ ارتباطی با طرفین ندارد، طبق استانداردهای مؤسسه حسابداران رسمی آمریکا باید انجام دهد.
پیپال و وب۳
پیپال گفته است که استیبلکوین PYUSD میتواند سیستمهای انتقال پول را سریعتر از قبل کند. این شرکت خاطرنشان کرده که این رمزارز جدید با اکوسیستم وب۳ سازگار است و در پلتفرم Venmo نیز دردسترس قرار میگیرد.
بهنظر میرسد تمایل پیپال برای ورود به اکوسیستم وب۳ حرکتی استراتژیک است؛ چراکه WEB3 نسل بعدی اینترنت خواهد بود. ازآنجاکه چهارچوبهای آن براساس فناوری بلاکچین ساخته شده است، رمزارزها در تسهیل تراکنشهای اکوسیستم WEB3 از جایگاه ویژهای برخوردارند. پس طبیعی است که پیپال برای ورود قدرتمند به دنیای مالی وب۳ به رمزارز اختصاصی احتیاج دارد.
در اکوسیستم WEB3، کاربران کنترل بیشتری روی دادهها و تعاملها و هویت دیجیتال خود دارند. رمزارزها نیز نقش پررنگی در شکلدهی تراکنشها و تعاملهای کاربران با پلتفرمها و سازندگان آن ایفا میکنند.
رمزارزها امکان تراکنشهای همتابههمتای امن و مستقیم را در اکوسیستم WEB3 ایجاد میکنند و همین موضوع باعث میشود تا نیاز به واسطههایی مانند بانک و شرکتهای پرداختی از بین برود. درنهایت، تراکنشها سریعتر و کارآمدتر و مقرونبهصرفهتر میشوند و درآمد بیشتری نیز برای سازندگان پلتفرمها بهدنبال دارند.
با ابراز علاقه پیپال برای ورود به اکوسیستم وب۳ و معرفی رمزارز PYUSD بهعنوان یکی از روشهای پرداخت، بهنظر میرسد این غول پرداختی جهان میخواهد در نسل بعدی اینترنت نیز بازیگر اصلی میدان باشد.
مواجهه استیبلکوین پیپال با رقبای قدرتمند
پیپال برای اینکه بتواند در بازار پویای استیبلکوینها جایگاهی بهدست بیاورد، باید در بخشهای مختلفی مانند قانونگذاری و دسترسی و اعتبار برند رقابت کند. باتوجهبه ارزش بازار میلیارددلاری استیبلکوینهایی مانند تتر (USDT) و یواسدیکوین (USDC) و دلار بایننس BUSD، بهنظر میرسد استیبلکوین پیپال کار سختی در پیش دارد؛ اما برگِبرنده پیپال پایگاه گسترده کاربرانش است.
ازلحاظ دسترسی، باید بگوییم که استیبلکوین پیپال هنوز در صرافیهای بزرگ فهرست نشده است. امکان خریدوفروش PayPal USD در صرافیهای بزرگی مثل بایننس و کوینبیس و کراکن، دسترسی کاربران خارج از پلتفرم پیپال را به این استیبلکوین بسیار آسان میکند.
پیپال ازنظر اعتبار برند نگرانی خاصی ندارد؛ زیرا برند پیپال نامی شناختهشده و مطمئن در بازار مالی است که برای استیبلکوین PayPal USD مزیتی رقابتی محسوب میشود. باوجوداین، استیبلکوینهای تتر و یواسدیکوین و دلار بایننس سابقه بیشتری دارند و جایگاه خود را بهعنوان استیبلکوینهای مطمئن تثبیت کردهاند.
ازنظر نظارت قانون نیز، استیبلکوین پیپال وضعیت بهتری از رقبای خود دارد. در سالهای اخیر، قانونگذاران آمریکا محدودیتهای زیادی برای استیبلکوینها ایجاد کردهاند و مجوزهایی که پیپال توانسته کسب کند، در بلندمدت میتواند مزیتی رقابتی برای PayPal USD ایجاد کند.
ازآنجاکه استیبلکوین PYUSD را پکسوس تراست، شرکت تحتنظارت سازمان خدمات مالی نیویورک (NYDFS)، صادر میکند، مزیتی مهم حساب میشود؛ چراکه درصورت ورشکستگی این شرکت، NYDFS برگشت وجوه سرمایهگذاران را تضمین میکند.
موانع استیبلکوین پیپال چیست؟
تا اینجای کار، استیبلکوین پیپال از ظرفیتهای زیادی برای رقابت با سایر استیبلکوینها بهره میبرد؛ اما با موانعی روبهروست. معرفی استیبلکوین PayPal USD بهمعنای ورود یکی از سازمانهای مالی قانونی و شناختهشده به دنیای رمزارزهاست.
این امر قطعاً تأثیر بسزایی روی پذیرش گسترده رمزارزها خواهد گذاشت. با وجود محدودیتهای سفتوسختی که قانونگذاران آمریکا برای رمزارزها ایجاد کردهاند، ورود یکی از شرکتهای بزرگ جهان به این فضا، با استقبال سرمایهگذاران رمزارز مواجه میشود.
بااینحال، موانعی در مسیر حرکت استیبلکوین پیپال وجود دارد. بهعنوان مثال، دسترسی محدود آن فقط برای کاربران آمریکایی میتواند رشد آن را نیز محدود کند. علاوهبراین، برخی از کاربران دنیای بلاکچین ممکن است بابت متمرکزبودن و توانایی نهاد مرکزی برای مسدودکردن داراییهایشان ابراز نگرانی کنند. همچنین، در میان کاربرانی که اهمیت زیادی برای اطلاعات خصوصی قائل هستند، نگرانیهایی درباره حفظ حریم خصوصی وجود دارد.
استیبلکوین پیپال در زمانی وارد بازار رمزارزها شده که مسئله قانونگذاری استیبلکوینها به اوج خود رسیده است. درنتیجه، بهنظر میرسد پیپال درکنار سایر شرکتهای صادرکننده استیبلکوین، با قوانین جدیدی روبهرو شود که ورود به بازارهای جدید را دشوارتر میکند.