در این مطلب از بلاگ تترلند، نگاهی بیطرفانه به کشمکشی همیشگی در دنیای رمزارزها میاندازیم. برای این منظور، سخن فعالان و مدیران ارشد شرکتهای برتر و فعال در حوزه مالی و رمزارز را بررسی و سعی میکنیم دریابیم که آیا اتریوم قابلیت دستیابی به جایگاه بیتکوین را دارد یا بیتکوین همچنان پیشتاز باقی خواهد ماند؟
در وستروسِ کریپتوکارنسیها چه رمزارزی لیاقت تخت آهنین را دارد؟
چند سالی است که زمزمه لغزش پایههای حکومت بیتکوین در دنیای کریپتوکارنسی شنیده میشود. طرفداران متعصب اتریوم بسیار امیدوارند که چنین اتفاقی بهزودی رخ دهد. بهعقیده آنان، پادشاه باید بهزودی قدرت را تحویل جوانی تازه نفس با ایدههایی نو دهد.
درمقابل، وفاداران بیتکوین با تمام وجود معتقدند که هیچ رمزارزی حداقل قدرت دستیابی به چنین حجم بازاری را ندارد. نکته دیگر اینکه همچنان دود از کنده بلند میشود و هیچ پروژهای نمیتواند بر تخت آهنینِ وستروسِ کریپتوکارنسی بنشیند؛ حتی اگر از خاندان اتریوم باشد!
کارشناسان حوزه رمزارز چه فکر میکنند؟
نخست بهسراغ نایجل گرین (Nigel Green)، مدیرعامل (deVere) میرویم. گرین در اواسط آگوست امسال در مصاحبه با کوینتلگراف (Cointelegraph) اعلام کرد: «صعود اتریوم به جایگاه نخست جدول رمزارزها توقفناپذیر است.»
اگر دقت کنیم درمییابیم که DeFi در مدتزمان کوتاهی موفقیت چشمگیری بهدست آورده و قلمروهای جدیدی را بهآسانی فتح کرده است و بهعنوان مدعی برای همه رجزخوانی میکند.
افزونبراین، NFTها نیز با سرعت باورنکردنی گسترش یافتهاند و هرروز بر تعداد و طرفدارانشان افزوده می شود؛ گویی که آن سمت دیوار درانتظار هستند تا نگهبانانِ شبِ بیتکوین لحظهای غفلت کنند و وارد شمال وستروس شوند!
در این شرایط، اتریوم مقیاسپذیری بیشتری را درمقایسهبا بیتکوین حفظ کرده است؛ درحالیکه مزایای بیشتری نیز مانند قراردادهای هوشمند ارائه میدهد.
علاوهبراین، اتریوم با بهکارگیری الگوریتم اجماع اثبات سهام (Proof of Stake) که درمقایسهبا پروتکل اثبات کار بیتکوین (Proof of Work)، ازنظر مصرف انرژی برای محیطزیست مخاطرات کمتری بهدنبال دارد و ازنظر نگرانیهای زیستمحیطی انتقاد به آن وارد نیست.
بهعقیده گرین، اتریوم سالهاست که از همه نظر برتر از بیتکوین است، بهجز در قیمت و شهرت! بااینحال، هنوز زود است که انتظار داشته باشیم تا بزرگترین و معروفترین رمزارز حالحاضر دنیای کریپتوکارنسی، تاج خود را دودستی تقدیم اتریوم کند.
همیشه یک پادشاه خواهیم داشت!
مالی جین زاکرمن، مدیر محتوای CoinMarketCap، نیز عقیده جالبی دارد. زاکرمن بیان میکند که اگر دقت کنیم، در ۵ سال گذشته، اتر در جایگاه دوم و پایینتر از بیتکوین قرار داشته و از جایگاه دوم هم تکان نخورده است. توسعهدهندگان بیتکوین هیچوقت دست روی دست نخواهند گذاشت تا پیشرفتهای اتریوم فاصله را کم کند.
بهروزرسانیهای اساسی صورتگرفته در این شبکه، باعث افزایش بهرهوری بلاکچین بیتکوین شده است. آنچه در طول تاریخ هم شاهدش بودهایم، این است که همیشه یک پادشاه خواهیم داشت؛ پس اتریوم برای کسب جایگاه نخست مسیر دشواری در پیش دارد.
دراینمیان، سؤال مهمی نیز مطرح است: آیا آلتکوینها بهرهبری اتریوم همچنان در حال پیشروی در مسیری هستند که بیتکوین باز کرده است یا خودشان راهی یافتهاند و در مسیر جدیدی پیش میروند؟ بهبیان بهتر، آیا وستروس کریپتوکارنسیها با وجود تمام ناملایمات، برای برهمنخوردن توازن قدرت در بازار، همچنان به پادشاهی یک تارگرین آتشافروز مانند بیتکوین نیاز دارد؟
پاسخ این پرسشها را تنها زمان مشخص میکند؛ زیرا مدعیان علاوهبر اهداف متفاوت، ضعفها و قوتهای متفاوتی نیز دارند. بااینحال، این زمان تغییر بهعقیده بسیاری از کارشناسان با وجود دشواری، طولانی نیست و بهزودی رخ میدهد.
در نبرد شبکهها کدامیک پیروز است: بیتکوین یا اتریوم؟
ازوار پرساد (Eswar Prasad)، استاد اقتصاد دانشگاه کرنل و نویسنده کتاب «آینده پول»، معتقد است که تسلط نهایی و قدرتمندانه اتریوم بر مدعیان کریپتوکارنسی بسیار بعید است. اتریوم برای رفتن بهسمت پروتکل اثبات سهام با پیچیدگیها فنی زیادی دستبهگریبان است. همچنین، توسعه DeFi ریسکهای زیادی را متوجه اتریوم خواهد کرد. پس برای اینکه از اتریوم بهعنوان پدیدهای بینقص یا حداقل با کمترین میزان ریسک یاد کنیم، کمی زود است.
موضوع دیگری که باید در نظر بگیریم، این است که بیتکوین پس از گذشت بیش از یک دهه، هنوز خودش را بهعنوان بستر تبادل کاملاً مؤثر ثابت نکرده است و شبکه آن درمقایسهبا اتریوم عملکرد محدودتری دارد.
وقتی از منظر فلسفه و تئوری اقتصاد غیرمتمرکز (DeFi) این دو مدعی را مقایسه میکنیم، میبینیم که شبکه اتریوم انعطاف بیشتری برای ایجاد بستر اقنصادی غیرمتمرکز دارد. اساساً با قیاس شبکه بیتکوین و اتریوم، شکی نیست که ظرفیتهای اتریوم برای دستیابی به سرعت و توان بیشتر برای انجام تراکنشها بیشتر است.
اتریوم آنچنان هم بیرقیب نیست!
بیشک تکیه بر تخت آهنین دنیای کریپتوکارنسی، تنها یک خواهان ندارد؛ چراکه صفی از پروژهها با وایت پیپرهای غنی از اهداف بزرگ و متفاوت حضور دارند که هریک بهخودیخود مدعی محسوب میشوند. بااینحال، در بین آنها شاید معدود نامهایی باشند که بتوانند بهعنوان مدعی واقعی درمقابل اتریوم قرار بگیرند.
بهعقیده جاستین هاتزمن (Justin Hartzman)، مدیرعامل و بنیانگذار صرافی Coin Smart، تکیهزدن بر جای بیتکوین برای اتریوم آسان نیست و قطعاً بهزودی هم اتفاق نخواهد افتاد. باید دقت کرد که هالوینگ بعدی بیتکوین در سال ۲۰۲۴ اتفاق میافتد که خودبهخود باعث افزایش قیمتها خواهد شد. علاوهبراین، باید نیمنگاهی هم به رقبای اصلی اتریوم انداخت.
پروژههای مدعی مانند کاردانو و تزوس یا پولکادات از رقبای اصلی اتریوم هستند. تکنولوژی پیادهسازیشده در این پروژهها بهمراتب پیشرفتهتر از آن چیزی است که در اتریوم پیادهسازی شده است. بهعنوان مثال، کاردانو پس از بهروزرسانی و فراهمسازی امکان سهامگذاری (Staking) باعث شد تا توکن ADA، افزایش قیمت درخورتوجهی پیدا کند.
همچنین، جدال تزوس و اتریوم همواره بر سر توان عملیاتی و امنیت بوده است. درصورت پیشیگرفتن تزوس در این رقابت، قطعاً برگِبرنده در دستان تزوس خواهد بود.
دراینمیان، پروژه خاص پولکادات بیش از هر پروژه دیگر حرف برای گفتن دارد. ویژگیهای مقیاس پذیری و ساختار منعطف و امنیت این پروژه درصورت کسب موفقیتهای بیشتر، قطعاً توانایی پایاندادن به سلطه مدعیان دیگر را خواهد داشت. با این تفاسیر، رقابت بر سر کسب جایگاه نخست در بین رمزارزها آنچنان هم آسان نخواهد بود.
جمعبندی
باتوجهبه پیشبینیهای کارشناسان، باید اعتراف کرد با اینکه بیتکوین و اتریوم ازلحاظ فنی با یکدیگر تفاوت دارند، ازنظر سرمایهگذاری میتوان آنها را با یکدیگر مقایسه کرد. بهعقیده جاستین هاتزمن، هیچچیزی مانند بیتکوین نبوده و نیست و در آینده نیز نخواهد آمد. باوجوداین، نباید از گستردگی شبکه ارزشمند اتریوم و شیوه نوآوری آن غافل شویم.
سلام . مطالب فوق العاده و مفید بود.
ممنون🍁
درود وقتتون بخیر
ممنون از نظر و انرژی مثبتتون
بسیار عالی بود توضیحات ،
یه نظر جامع نگر بود ، به دور از غرض ورزی!
هرچند که بیتکوین ماکسیمالیست ها یه مقدار افراطی راجع به بیتکوین نظر میدن ،
اما من به شخصه احساس میکنم با توجه به دامیننسی که بیتکوین داره ، و خب مخصوصا در مواقع حیاتی به کرات دیدیم که بیتکوین دامیننس خودش رو هم قاطعانه پس میگیره ، یه مقدار بعید به نظر میرسه که اتریوم یا ارزهای دیگه بتونن جای بیتکوین رو بگیرند.
هرچند که از هوش و ذکاوت جناب ویتالیک ( خالق اتریوم) هم نباید غافل شد .
وقتتون بخیر،
بسیار از نظر و همراهی شما سپاسگزاریم
همچنین بابت توضیح و تحلیلی که بیان فرمودین کمال تشکر رو داریم.